english version




Γυναικολογική Ουρολογία

Σεξουαλική Δυσλειτουργία στη Γυναίκα

  • •Διαταραχή Σεξουαλικής Επιθυμίας - Διέγερσης
  • -Υποτονική Σεξουαλική Επιθυμία
  • -Σεξουαλική Αποστροφή
  • •Διαταραχή του οργασμού (ανοργασμία)
  • •Χαλάρωση κόλπου
  • •Διαταραχές Σεξουαλικού Πόνου
  • -Δυσπαρευνία
  • -Κολεόσπασμος

Διαταραχές Σεξουαλικής Επιθυμίας
Οι διαταραχές σεξουαλικής επιθυμίας σ’ ένα άτομο, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως μακρόχρονη αποχή, διαπροσωπικές διαφορές με τον (την) σύντροφο, σωματική κόπωση, άγχος, χρόνιο στρες, Θρησκευτικά και Κοινωνικά ταμπού, έλλειψη εκπαίδευσης γύρω από το σεξ. Τα αίτια μπορεί να είναι οργανικά (αγγειακά, νευρογενή, ορμονικά, χρόνιες παθήσεις, χρήση φαρμακευτικών ουσιών, λοιμώξεις, λανθάνουσες κακοήθεις παθήσεις του κατώτερου ουρογεννητικού ), ψυχογενή (κατάθλιψη, άγχος απόδοσης) ή λόγω ηλικίας.
-Υποτονική Σεξουαλική Επιθυμία: Δυσκολία ή απουσία ερωτικών φαντασιώσεων και επιθυμίας για σεξουαλικές δραστηριότητες. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική ή χειρουργική.
-Σεξουαλική Αποστροφή: Αποστροφή ή αποφυγή επαφής με τα γεννητικά όργανα και κάθε γενετικής σεξουαλικής επαφής, είτε με ένα σύντροφο είτε μέσω αυτοϊκανοποίησης. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική ή χειρουργική.


Διαταραχή του οργασμού (ανοργασμία)
Επανειλημμένη καθυστέρηση ή απουσία οργασμού ύστερα από μια φυσιολογική σεξουαλική διέγερση. Τα αίτια της κατάστασης μπορεί να είναι οργανικά (αγγειακά, νευρογενή, ορμονικά, χρόνιες παθήσεις, χρήση φαρμακευτικών ουσιών, λοιμώξεις, λανθάνουσες κακοήθεις παθήσεις του κατώτερου ουρογεννητικού),  ψυχογενή (κατάθλιψη, άγχος απόδοσης) ή λόγω ηλικίας και προκαλεί δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις και έντονη υποκειμενική ενόχληση. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική ή χειρουργική.


Χαλάρωση του κόλπου
Το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα υγείας – ταμπού, αφορά γυναίκες κάθε ηλικίας και επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία τους και τη σεξουαλικότητά τους. Κάποια από τα αίτια είναι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η δυσκοιλιότητα, ο χρόνιος βήχας και προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις (αφαίρεση μήτρας). Η Χαλάρωση του κόλπου εμφανίζεται όταν κάποιο από τα όργανα της γυναικείας πυέλου (μήτρα, ουροδόχος κύστη κλπ.) προβάλει ή προεξέχει από τον κόλπο. Μερικές γυναίκες δεν έχουν ιδιαίτερα συμπτώματα, άλλες πάλι αισθάνονται ένα «μπούκωμα» στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή ότι κάτι προεξέχει στον κόλπο τους. Άλλα συμπτώματα είναι η ακράτεια των ούρων ή των κοπράνων, δυσκολία στην ούρηση, διακοπτόμενη ροή στην ούρηση, δυσκοιλιότητα, πόνος – πίεση - ερεθισμός στον κόλπο, κολπική αιμόρροια, πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και αίσθημα «τραβήγματος» ή «τεντώματος» στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σύντομη, το δε αποτέλεσμα είναι θεαματικό και φαίνεται από την πρώτη στιγμή.


Διαταραχές Σεξουαλικού Πόνου
-Δυσπαρευνία: Συνεχόμενος ή επίμονος πόνος στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια της συνουσίας Τα αίτια μπορεί να είναι οργανικά (αγγειακά, νευρογενή, ορμονικά, χρόνιες παθήσεις, χρήση φαρμακευτικών ουσιών, λοιμώξεις, λανθάνουσες κακοήθεις παθήσεις του κατώτερου ουρογεννητικού),  ψυχογενή (κατάθλιψη, άγχος απόδοσης) ή λόγω ηλικίας. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική.

-Κολεόσπασμος: Συνεχόμενος ή επίμονος ακούσιος σπασμός των μυών του έξω τριτημορίου του κόλπου που παρεμποδίζει τη συνουσία. Η θεραπεία είναι χειρουργική.


Ακράτεια  Γυναικεία
Ακράτεια είναι η κατάσταση στην οποία, αντίθετα με τη βούληση του ατόμου, υπάρχει απώλεια ούρων από την ουρήθρα, είτε συνεχόμενα είτε με διακοπές. Η ακράτεια δεν είναι νόσος αλλά αποτέλεσμα ή σύμπτωμα κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος, άρα η προσπάθεια στην εξέταση του ασθενή με ακράτεια ούρων εστιάζει στην εξακρίβωση του είδους της ακράτειας και την εύρεση της πραγματικής αιτίας της. Η ακράτεια διακρίνεται στους εξής τύπους:


  • -Ακράτεια από προσπάθεια (stress incontinence)

Είναι η ακούσια απώλεια ούρων με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (βήχας, γέλιο, τοκετό, εμμηνόπαυση κλπ). Εμφανίζεται στο 5-7% του γυναικείου πληθυσμού. Η βασική βλάβη οφείλεται στην απώλεια της φυσιολογικής αντίστασης της ουρήθρας (του έξω σφιγκτηριακού μηχανισμού), λόγω κακής υποστήριξης του αυχένα της κύστης και της ουρήθρας.

  • -Επιτακτική ακράτεια (urgent incontinence)

Ως επιτακτική ακράτεια χαρακτηρίζεται η ακούσια αποβολή ούρων μετά από έντονη επιθυμία για ούρηση και αδυναμία εκούσιας αναστολής της σύσπασης του εξωτήρα. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από ουρολοιμώξεις, λιθίαση της κύστης, ακτινοβολία στην περιοχή κλπ.

  • -Ακράτεια από υπερπλήρωση (over-flow incontinence)

Εμφανίζεται όταν οι ενδοκοιλιακή πίεση ξεπερνά τη μέγιστη ουρηθρική πίεση. Τα αίτια της κατάστασης αυτής μπορεί να είναι η χρήση κάποιων φαρμάκων, ο ασθενής να πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, να έχει υποβληθεί σε επέμβαση στην περιοχή της πυέλου κλπ.

  • -Ολική ακράτεια (total incontinence)

Είναι η μορφή ακράτειας που συμβαίνει διαρκώς και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

  • -Ακράτεια μεικτού τύπου

Είναι η συνύπαρξη δύο τύπων ακράτειας στον ίδιο ασθενή.

 

  • >Οξεία κυστίτιδα

Είναι η συχνότερη μορφή ουρολοίμωξης και παρουσιάζεται ιδιαίτερα στις γυναίκες, ενώ στους άντρες είναι συνήθως δευτερογενής. Τα συμπτώματα είναι συχνουρία, τσούξιμο κατά την ούρηση και πυουρία. Σε βαριές μορφές εμφανίζεται αιματουρία, ενώ σπάνια παρουσιάζεται πυρετός (στην περίπτωση αυτή η λοίμωξη έχει επεκταθεί στο νεφρό ή τον προστάτη). Η θεραπεία είναι φαρμακευτική.

 

  • >Χρόνια κυστίτιδα

Είναι αποτέλεσμα της μετάπτωσης της οξείας φλεγμονής, λόγω κακής θεραπευτικής και υγιεινής αντιμετώπισής της. Παρουσιάζει συμπτώματα όπως ήπιος πόνος, συχνοουρία, πόνος στο υπογάστριο και είναι πολύ πιο ήπιας μορφής από αυτά της οξείας κυστίτιδας. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική και είναι απαραίτητη η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση του αίτιου που προκαλεί ή συντηρεί την κυστίτιδα.

 

  • >Διάμεση κυστίτιδα

Τα αίτια που προκαλούν αυτή την μορφή κυστίτιδας είναι άγνωστα. Τα συμπτώματα είναι επίμονα και έντονα, δεν παρουσιάζει στοιχεία στα ούρα και δεν υποχωρεί με την συνηθισμένη θεραπεία, αντιθέτως είναι δύσκολη και επίπονη.

 

  • >Αποτιτανωτική κυστίτιδα

Είναι μικροβιακή φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, από μικρόβια που διασπούν την αμμωνία των ούρων με αποτέλεσμα την αλλαγή του pH των ούρων σε αλκαλικό και την αποτιτάνωση περιοχών που έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία αλάτων και ασβεστίου.

 

  • >Κυστική κυστίτιδα

Είναι μια σπάνια μορφή κυστίτιδας που χαρακτηρίζεται από την δημιουργία μικρών κύστεων στο βλεννογόνο και υποβλεννογόνιο. Τα αίτια είναι οι διάφοροι μικροβιακοί παράγοντες.

 

  • >Ηωσινοφιλική κυστίτιδα

Και αυτή μια από τις σπάνιες μορφές κυστίτιδας, είναι μάλλον ανοσολογική αντίδραση του μικροβιακού παράγοντα και χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση ηωσινοφίλων στο βλεννογόνο της κύστης.


Διαταραχές ούρησης

  • -Συχνουρία

Είναι διαταραχή της ούρησης κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει συχνές ουρήσεις και σε κάθε μια από αυτές αποβάλλει μικρή ποσότητα ούρων, όπως επίσης και η εμφάνιση ουρήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυχτουρία). Τα αίτια της πάθησης αυτής οφείλονται σε φλεγμονές, νεοπλάσματα και λιθιάσεις της κύστης όπως επίσης και σε ψυχοσωματικές διαταραχές.

  • -Δυσουρία

Είναι η δυσκολία που έχει ο ασθενής στην προσπάθειά του να αδειάσει την κύστη του κατά το διάστημα της ούρησης. Τα αίτια της πάθησης άλλες φορές εντοπίζονται στον αυχένα της κύστης (αδένωμα, καρκίνωμα του προστάτη κλπ.) ή στην ουρήθρα και αποτελούν εμπόδιο στην δίοδο των ούρων από αυτή ή μπορεί να οφείλεται σε ατονία του εξωστήρα μυός (αδυναμία κανονικής σύσπασης).

 

Εμμηνόπαυση
Είναι η μείωση και αναστολή παραγωγής οιστρογόνων και σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου. Αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών είναι η δημιουργία ξηρότητας και ατροφίας του κόλπου. Παρατηρείται πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και είναι μία από τις βασικότερες αιτίες των σεξουαλικών δυσλειτουργιών στην γυναίκα. Παρά το γεγονός ότι ο κόλπος χάνει την ελαστικότητά του παραμένει η ικανότητα επίτευξης οργασμού.

Άλλες παθήσεις της 3ης ηλικίας που αποτελούν και αίτια των σεξουαλικών δυσλειτουργιών είναι:

  • >Διαβήτης
  • >Υπέρταση
  • >Μεταβολικό σύνδρομο
  • >Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • >Αθηροσκλήρωση
  • >Παχυσαρκία
  • >Ψυχικές παθήσεις

Επίσης και η χρήση κάποιων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ανωτέρω παθήσεων προκαλούν σεξουαλική δυσλειτουργία στους ασθενείς.