english version




Αντιμετώπιση και χειρουργική αποκατάσταση γυναικοουρολογικών παθήσεων

  • Κυστεοσκόπηση
    Η κυστεοσκόπηση είναι ενδοσκοπική τεχνική και θεωρείται από τις σημαντικότερες «διαγνωστικές ουρολογικές εξετάσεις» για την διερεύνηση του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Η εξέταση διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί να γίνει στο ιατρείο του Ουρολόγου αν είναι εξοπλισμένο με τον κατάλληλο ενδοσκοπικό εξοπλισμό. Κατά την εξέταση αυτή, με την βοήθεια ενός εύκαμπτου κυστεοσκοπίου διαμετρήματος ολίγων χιλιοστών, έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε την ουρήθρα, αν υπάρχει βλάβη στον σφιγκτήρα ή στένωμα, το τοίχωμά της ουροδόχου κύστης, τα στόμια των ουρητήρων, το μέγεθος του προστάτη στους άντρες και να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν πέτρες ή κάποιος όγκος μέσα στη ουροδόχο κύστη. Κατά την διάρκεια της κυστεοσκόπησης μπορούμε να πάρουμε και δείγματα (ιστούς) για βιοψία ή ακόμα και να καυτηριάσουμε μικρές παθολογικές βλάβες. Ο ασθενής μετά την κυστεοσκόπηση μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. video


    Ουρηθροσκόπηση
    Η Ουρηθροσκόπηση είναι ενδοσκοπική τεχνική και θεωρείται και αυτή μια από τις σημαντικότερες  «διαγνωστικές ουρολογικές εξετάσεις». Η εξέταση διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί να γίνει στο ιατρείο του Ουρολόγου αν είναι εξοπλισμένο με τον κατάλληλο ενδοσκοπικό εξοπλισμό. Κατά την εξέταση αυτή με την βοήθεια ενός εύκαμπτου κυστεοσκοπίου διαμετρήματος ολίγων χιλιοστών έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε την ουρήθρα, αν υπάρχει βλάβη στον σφιγκτήρα, στένωμα, φλεγμονή ή κάποια εξωφυτική εξεργασία. Κατά την διάρκεια της ουρηθροσκόπησης μπορούμε να πάρουμε και δείγματα (ιστούς) για βιοψία ή ακόμα και να καυτηριάσουμε μικρές παθολογικές βλάβες. Ο ασθενής μετά την ουρηθροσκόπηση μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. video


    Γυναικεία Ακράτεια - Τοποθέτηση Ταινίας T.V.T.
    Η αντιμετώπιση ενός προβλήματος όπως η ακράτειας ούρων, το οποίο βιώνουν με έντονο άγχος για την κοινωνικότητα και την υγιεινή τους εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο και σημαντικό κομμάτι έρευνας.
    Μία σχετικά νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας είναι η τοποθέτηση ειδικής ταινίας στήριξης στην ουρήθρα (κολπική ταινία ελεύθερης τάσης), η οποία βελτιώνει την αδυναμία του σφιγκτήρα της ουρήθρας να συγκρατεί τα ούρα που εξέρχονται ακούσια. Η ταινία αποτελείται από ένα λεπτό κομμάτι πολυπροπυλενίου. Τοποθετείται με μια μικρή τομή 2 cm στον κόλπο κάτω από την ουρήθρα, ανασηκώνοντάς την, δίνοντάς της ένα σταθερό σημείο στήριξης βελτιώνοντας την ακούσια σύγκλιση της, με αποτέλεσμα την τέλεια στεγανότητα. Η διαδικασία τοποθέτησης της ταινίας διαρκεί περίπου 20 λεπτά και γίνεται με τοπική ή επισκληρίδιο αναισθησία. Η  ασθενής μετά την τοποθέτηση της κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη. Η ασθενής μπορεί να επανέλθει στην φυσιολογική σεξουαλική της δραστηριότητα μετά από ένα μήνα. video


    Συγγενείς βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας – Αποκατάσταση
    Οι βαλβίδες της οπίσθιας ουρήθρας προκαλούν απόφραξη της προστατικής ουρήθρας. Αυτό σημαίνει ότι, κατά την ούρηση, οι βαλβίδες αυτές προσπίπτουν στον αυλό της ουρήθρας με αποτέλεσμα να προκαλούν βαλβιδική  απόφραξη σε αυτήν και να επιτρέπουν στα ούρα να διέρχονται διαμέσου του στενού ανοίγματος που αφήνουν. Η αποκατάσταση τους γίνεται στο χειρουργείο με ένα ειδικό όργανο, το κυστεοσκόπιο, όπου εντοπίζονται οι βαλβίδες που προκαλούν την απόφραξη και, με ειδική τεχνική και κατάλληλους χειρισμούς, διατέμνονται άμεσα με τη χρήση ηλεκτροδιαθερμίας ή lazer, ανάλογα με τη θέση, το σχήμα και το μέγεθος των βαλβίδων. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται  με ελαφρά μέθη και η διάρκεια της επέμβασης είναι ανάλογη με το μέγεθος των βαλβίδων. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση μία ημέρα, ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη.


    Κολπώματα ουρήθρας – Αποκατάσταση
    Τα συγγενή κολπώματα της ουρήθρας είναι σπάνια πάθηση  που προκαλεί απόφραξη της ουρήθρας. Η αποκατάσταση των κολπωμάτων γίνεται στο χειρουργείο με μια μικρή τομή 2 cm γύρω από την πάσχουσα περιοχή και, με ειδική τεχνική και κατάλληλους χειρισμούς, παρασκευάζεται και στο τέλος αφαιρείται όλος ο παθολογικός ιστός. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται  με ελαφρά μέθη και η διάρκεια της επέμβασης είναι ανάλογη  με το μέγεθος του κολπώματος. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής  μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 1-2 ημέρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη. Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην φυσιολογική σεξουαλική του δραστηριότητα μετά από ένα μήνα.

    Κυστεοκήλη – Τοποθέτηση Πλέγματος Κολπικής Ανάρτησης
    Οι μέθοδοι αποκατάστασης βλαβών του κολπικού τοιχώματος λόγω πρόπτωσης των έσω πυελικών οργάνων είτε μετά από ένα μεγάλο χειρουργείου του κάτω πυελικού εδάφους είτε λόγω ηλικίας αποτελούν μια μεγάλη χειρουργική πρόκληση, καθώς είναι συχνή η υποτροπή και η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.
    Μία νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της κυστεοκήλης είναι η τοποθέτηση ειδικού πλέγματος στήριξης – ανάρτησης  τεσσάρων σημείων, το οποίο βελτιώνει την αδυναμία στήριξης του πυελικού εδάφους στο σημείο του κόλπου επιτρέποντας την πρόπτωση της ουροδόχου κύστης δια του κόλπου. Η ταινία αποτελείται από ένα λεπτό κομμάτι πολυπροπυλενίου. Τοποθετείται με μια μικρή τομή 4 cm στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου κάτω από την ουρήθρα, ανασηκώνοντάς το οπίσθιο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης που προβάλει και συγκρατείται σε τέσσερα σημεία στο πλάγιο τοίχωμα του πυελικού εδάφους, δίνοντάς σταθερή στήριξη και βελτιώνοντας την ακούσια πρόπτωση της ουροδόχου κύστης. Η διαδικασία τοποθέτησης της ταινίας διαρκεί περίπου 1 ώρα και γίνεται με τοπική ή επισκληρίδιο αναισθησία. Η  ασθενής μετά την τοποθέτηση πλέγματος κολπικής ανάρτησης τεσσάρων σημείων μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας, ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη. Η ασθενής μπορεί να επανέλθει στην φυσιολογική σεξουαλική της δραστηριότητα μετά από ένα μήνα.

     

    Καυτηριασμός παθολογικών ευρημάτων των έξω γενετικών οργάνων (π.χ. κονδυλώματα, ελκωτικές εξεργασίες, σκληρίες)
    Ο καυτηριασμός είναι μία ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης παθολογικών ευρημάτων των έξω γενετικών οργάνων (κονδυλώματα, ελκωτικές εξεργασίες, σκληρίες κλπ).
    Υπάρχουν 3 διαφορετικές τεχνικές αντιμετώπισης:

    • -Κρύο άζωτο
    • -Laser
    • -Ηλεκτροπηξία

    Η θεραπεία είναι ασφαλής και οι ενοχλήσεις που μπορεί να νοιώσει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά είναι ελάχιστες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα.

  •