english version
Αντιμετώπιση και χειρουργική αποκατάσταση παθήσεων ουροδόχου κύστης

 • Κυστεοσκόπηση
  Η κυστεοσκόπηση είναι ενδοσκοπική τεχνική και θεωρείται από τις σημαντικότερες «διαγνωστικές ουρολογικές εξετάσεις» για την διερεύνηση του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Η εξέταση διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί να γίνει στο ιατρείο του Ουρολόγου αν είναι εξοπλισμένο με τον κατάλληλο ενδοσκοπικό εξοπλισμό. Κατά την εξέταση αυτή, με την βοήθεια ενός εύκαμπτου κυστεοσκοπίου διαμετρήματος ολίγων χιλιοστών, έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε την ουρήθρα, αν υπάρχει βλάβη στον σφιγκτήρα ή στένωμα, το τοίχωμά της ουροδόχου κύστης, τα στόμια των ουρητήρων, το μέγεθος του προστάτη στους άντρες και να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν πέτρες ή κάποιος όγκος μέσα στη ουροδόχο κύστη. Κατά την διάρκεια της κυστεοσκόπησης μπορούμε να πάρουμε και δείγματα (ιστούς) για βιοψία ή ακόμα και να καυτηριάσουμε μικρές παθολογικές βλάβες. Ο ασθενής μετά την κυστεοσκόπηση μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. video

   

  Κυστεοκήλη – Τοποθέτηση Πλέγματος Κολπικής Ανάρτησης
  Οι μέθοδοι αποκατάστασης βλαβών του κολπικού τοιχώματος λόγω πρόπτωσης των έσω πυελικών οργάνων είτε μετά από ένα μεγάλο χειρουργείου του κάτω πυελικού εδάφους είτε λόγω ηλικίας αποτελούν μια μεγάλη χειρουργική πρόκληση, καθώς είναι συχνή η υποτροπή και η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.
  Μία νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της κυστεοκήλης είναι η τοποθέτηση ειδικού πλέγματος στήριξης – ανάρτησης  τεσσάρων σημείων, το οποίο βελτιώνει την αδυναμία στήριξης του πυελικού εδάφους στο σημείο του κόλπου επιτρέποντας την πρόπτωση της ουροδόχου κύστης δια του κόλπου. Η ταινία αποτελείται από ένα λεπτό κομμάτι πολυπροπυλενίου. Τοποθετείται με μια μικρή τομή 4 cm στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου κάτω από την ουρήθρα, ανασηκώνοντάς το οπίσθιο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης που προβάλει και συγκρατείται σε τέσσερα σημεία στο πλάγιο τοίχωμα του πυελικού εδάφους, δίνοντάς σταθερή στήριξη και βελτιώνοντας την ακούσια πρόπτωση της ουροδόχου κύστης. Η διαδικασία τοποθέτησης της ταινίας διαρκεί περίπου 1 ώρα και γίνεται με τοπική ή επισκληρίδιο αναισθησία. Η  ασθενής μετά την τοποθέτηση πλέγματος κολπικής ανάρτησης τεσσάρων σημείων μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας, ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη. Η ασθενής μπορεί να επανέλθει στην φυσιολογική σεξουαλική της δραστηριότητα μετά από ένα μήνα.

   

  Λίθος Ουροδόχου Κύστης - Ενδοσκοπική αφαίρεση
  Η αντιμετώπιση της λιθίασης της ουροδόχου κύστης στις μέρες μας επιβάλλει την ελάχιστη επεμβατική θεραπευτική προσέγγιση. Η συνηθέστερη επέμβαση είναι η ενδοσκοπική αφαίρεση λίθου ουροδόχου κύστης. Με ένα ειδικό όργανο, το κυστεοσκόπιο,  εντοπίζεται ο λίθος που προκαλεί την απόφραξη και, με ειδική τεχνική και κατάλληλους χειρισμούς, θρυμματίζεται άμεσα με τη χρήση υπερήχων ή ηλεκτροϋδραυλικών κυμάτων ή laser ανάλογα με τη θέση, το σχήμα και τη σύσταση του λίθου. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται  με ελαφρά μέθη ή επισκληρίδιο αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης είναι ανάλογη  με το μέγεθος, τη θέση και τη σύσταση του λίθου. Σε μερικές περιπτώσεις συνιστάται και τοποθέτηση καθετήρα ουροδόχου κύστης για 24 ώρες. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση μία ημέρα ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη.


  Όγκος Κύστης - Ενδοσκοπική αφαίρεση
  Η αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης στις μέρες μας επιβάλλει την ελάχιστη επεμβατική θεραπευτική προσέγγιση. Η συνηθέστερη επέμβαση είναι η ενδοσκοπική αφαίρεση του όγκου και η λήψη τυχαίων βιοψιών από όλο το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης για την καλύτερη αξιολόγηση των ευρημάτων – σταδιοποίηση. Χρησιμοποιείται ένα ειδικό όργανο, το «ρεζεκτοσκόπιο», το οποίο περιέχει ένα σύστημα φακών με ειδικό σύστημα ψυχρού φωτισμού, κάνουλες για τον έλεγχο της ροής των υγρών και μια  ηλεκτρική αγκύλη η οποία κόβει - καυτηριάζει τους ιστούς κάνοντας αιμόσταση ή laser το οποίο εξαχνώνει. Με το όργανο αυτό εντοπίζεται ο όγκος και, με ειδική τεχνική και κατάλληλους χειρισμούς, αφαιρείται ή εξαχνώνεται ο όγκος ανάλογα με τη θέση, το σχήμα και τη σύσταση του. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται  με ελαφρά μέθη ή επισκληρίδιο αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης είναι ανάλογη  με το μέγεθος, τη θέση και τη σύσταση του όγκου. Σε μερικές περιπτώσεις συνιστάται και τοποθέτηση καθετήρα ουροδόχου κύστης για 24 ώρες. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση μία ημέρα ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη. Αμέσως μετά την επέμβαση διενεργείται ιστολογική εξέταση στο χειρουργικό παρασκεύασμα οπότε και κρίνεται αν χρειάζεται περαιτέρω συμπληρωματική θεραπεία. video


  Όγκος Κύστης - Ριζική Κυστεκτομή
  Με την Ριζική Κυστεκτομή εκτός από την ολική αφαίρεση της κύστης, αφαιρούνται και οι παράπλευροι λεμφαδένες και τα γεννητικά όργανα. Δηλαδή στον άνδρα γίνεται ταυτόχρονα αφαίρεση του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων, ενώ στις γυναίκες αφαιρείται η μήτρα, οι ωοθήκες και μέρος του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος. Σε περιπτώσεις που είναι αποδεδειγμένη η καρκινική διήθηση στην ουρήθρα γίνεται παράλληλα και ουρηθρεκτομή. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την παραδοσιακή ανοιχτή επέμβαση, κάνοντας μια τομή στην κοιλιακή χώρα, β) λαπαροσκοπικά, όπου όμως περιορίζεται ο έλεγχος και το οπτικό πεδίο του χειρουργού και γ) με τη Ρομποτική μέθοδο Da Vinci. Μετά την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης, ο χειρουργός δημιουργεί ένα νέο τρόπο αποθήκευσης των ούρων στο σώμα (νεοκύστη) και την νέα δίοδο για να εξέρχονται τα ούρα είτε μέσα από την ουρήθρα είτε σε εξωτερικό σάκο συλλογής ούρων. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Η παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο εξαρτάται από την επιλογή της χειρουργικής μεθόδου και την μετεγχειρητική κατάσταση του ασθενούς και κυμαίνεται μεταξύ 5-9 ημερών.


 •