Αντιμετώπιση και χειρουργική αποκατάσταση παθήσεων νεφρών
-
Τοποθέτηση PIG TAIL (ουρητηρικοί αυτοσυγκρατούμενοι καθετήρες)
Τα PIG TAILS ή ουρητηρικοί αυτοσυγκρατούμενοι καθετήρες παίρνουν το όνομά τους από το σχήμα των άκρων τους. που παραπέμπει σε ουρά γουρουνιού. Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που πρέπει να διατηρήσουμε ανοικτή τη δίοδο ροής των ούρων η οποία έχει διακοπεί από λιθιάσεις ή νεοεξεργασίες του ανώτερου και μέσω ουροποιητικού, στενώματα κακώσεις ουρητήρα κτλ., με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει αυξημένη νοσηρότητα (κολικό νεφρού παρατεινόμενο και/ή εμπύρετο και νεφρική ανεπάρκεια). Η τοποθέτησή τους γίνεται συνήθως στο χειρουργείο με ακτινοσκοπικό έλεγχο σε άσηπτες συνθήκες. Ο ασθενής, μετά την συγκεκριμένη επέμβαση, θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση για μερικές ώρες.
Λίθος Ουρητήρα - Νεφρού - Ενδοσκοπική αφαίρεση
Η αντιμετώπιση της λιθίασης του ανώτερου και μέσου ουροποιητικού συστήματος στις μέρες μας επιβάλλει την ελάχιστη επεμβατική θεραπευτική προσέγγιση. Η δεύτερη κατά σειρά συνηθέστερη επέμβαση είναι η ενδοσκοπική αφαίρεση λίθου ουρητήρα - νεφρού. Με ένα ειδικό όργανο, το ουρητηροσκόπιο, εντοπίζεται ο λίθος που προκαλεί την απόφραξη και, με ειδική τεχνική και κατάλληλους χειρισμούς, θρυμματίζεται άμεσα με τη χρήση υπερήχων ή ηλεκτροϋδραυλικών κυμάτων ή laser, ανάλογα με τη θέση, το σχήμα και τη σύσταση του λίθου. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με ελαφρά μέθη ή επισκληρίδιο αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης είναι ανάλογη με το μέγεθος, τη θέση και τη σύσταση του λίθου. Σε μερικές περιπτώσεις συνιστάται και τοποθέτηση ουρητηρικού αυτοσυγκρατούμενου καθετήρα (PIG TAIL). Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση μία ημέρα ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη.
Λίθος Ουρητήρα - Νεφρού – Εξωσωματική λιθοτριψία
Η εξωσωματική λιθοτριψία γνωστή και ως ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) είναι μία μη επεμβατική θεραπευτική προσέγγιση της λιθίασης του ανώτερου και μέσου ουροποιητικού συστήματος. Ο εξωσωματικός λιθοθρίπτης, μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας, παρέχει τη δυνατότητα κατακερματισμού των λίθων με τη χρήση κρουστικών κυμάτων και θεωρείται ο ασφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με την χρήση ήπιων αναλγητικών, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητες του, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι πιθανό να χρειαστεί επαναληπτική θεραπεία εντός 20 ημερών. video
Λίθος Νεφρού – Διαδερμική Λιθοτριψία
Η αντιμετώπιση της λιθίασης του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος στις μέρες μας επιβάλλει την ελάχιστη επεμβατική θεραπευτική προσέγγιση. Ένας σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης αφαίρεσης λίθου νεφρού είναι η διαδερμική λιθοτριψία, γνωστή και ως PCNL (Percutaneous Nephrolithotomy). Υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση διενεργείται διαδερμική παρακέντηση του νεφρού. Στη συνέχεια εισάγεται ένα ειδικό όργανο, το νεφροσκόπιο, εντοπίζεται ο λίθος που προκαλεί την απόφραξη και, με ειδική τεχνική και κατάλληλους χειρισμούς, θρυμματίζεται άμεσα με τη χρήση υπερήχων ή ηλεκτροϋδραυλικών κυμάτων ή laser ανάλογα με τη θέση, το σχήμα και τη σύσταση του λίθου. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης είναι ανάλογη με το μέγεθος, τη θέση και τη σύσταση του λίθου. Σε μερικές περιπτώσεις συνιστάται και τοποθέτηση ουρητηρικού αυτοσυγκρατούμενου καθετήρα (PIG TAIL). Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση μία ημέρα ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι μικρή.
Λίθος Ουρητήρα - Νεφρού - Ανοικτή Επέμβαση
Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση λίθων του νεφρού και του ουρητήρα έχει περιοριστεί σημαντικά και διενεργείται μόνο σε περιπτώσεις κοραλλιοειδών λίθων ή αδυναμία - αποτυχία επίλυσης του προβλήματος με τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία όπου χειρουργικά προσεγγίζεται το σημείο της λιθίασης και διενεργείται ουρητηρολιθοτομία – πυελολιθοτομία – νεφρολιθοτομία (ανάλογα με τη θέση του λίθου).Αφαιρείται ο λίθος και στη συνέχεια γίνεται τοποθέτηση ουρητηρικού αυτοσυγκρατούμενου καθετήρα (PIG TAIL). Σε περίπτωση που συνυπάρχει κάποια ανατομική βλάβη, αυτή αντιμετωπίζεται χειρουργικά εκ παραλλήλου. Γίνεται σύγκλιση του χειρουργικού τραύματος, ενώ τοποθετείται παροχέτευση για 1-2 ημέρες. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση 2-4 ημέρες ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι μικρή.
Λίθος Ουρητήρα - Νεφρού - Λαπαροσκοπική αφαίρεση
Η λαπαροσκοπική αφαίρεση λίθων είναι μια μοντέρνα μέθοδος αντιμετώπισης του νεφρού και του ουρητήρα έχει περιοριστεί σημαντικά και διενεργείται μόνο σε περιπτώσεις κοραλλιοειδών λίθων ή αδυναμία - αποτυχία επίλυσης του προβλήματος με τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία όπου, χωρίς να απαιτείται διάνοιξη του κοιλιακού τοιχώματος, προσεγγίζεται το σημείο της λιθίασης, διενεργείται ουρητηρολιθοτομία – πυελολιθοτομία – νεφρολιθοτομία, αφαιρείται ο λίθος και στη συνέχεια γίνεται η τοποθέτηση ουρητηρικού αυτοσυγκρατούμενου καθετήρα (PIG TAIL). Σε περίπτωση που συνυπάρχει κάποια ανατομική βλάβη, αυτή αντιμετωπίζεται λαπαροσκοπικά εκ παραλλήλου. Γίνεται σύγκλιση του χειρουργικού τραύματος, ενώ τοποθετείται παροχέτευση για 1 ημέρα. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση 2-3 ημέρες, ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι μικρή.Όγκος Νεφρού - Ριζική Νεφρεκτομή
Κατά την διάρκεια της επέμβασης γίνεται αφαίρεση ολόκληρού του νεφρού ή τμήματος του νεφρού (μερική νεφρεκτομή), μαζί με περινεφρικό λιπώδη ιστό και σύστοιχους περινεφρικούς λεμφαδένες . Η επέμβαση αυτή γίνεται με δυο τρόπους.- Ανοικτή χειρουργική επέμβαση: γίνεται με τομή και στη συνέχεια διανοίγονται τα στρώματα του πλάγιου κοιλιακού τοιχώματος, προσεγγίζεται ο πάσχων νεφρός ο οποίος και αφαιρείται. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 3 ώρες.
- Λαπαροσκοπική – Ρομποτική Νεφρεκτομή: γίνονται 5 με 6 τομές του 1-1,5cm στην κοιλιακή χώρα μέσα από τις οποίες εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Η μέθοδος αυτή δίνει την δυνατότητα στον χειρουργό για μια πιο άμεση προσέγγιση τον παθολογικών ιστών μέσο της μεγαλύτερης ευκρίνειας των εικόνων που μπορεί να έχει διεγχηριτικα όπου όμως περιορίζει τον έλεγχο και το οπτικό πεδίο του χειρουργού .
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Η παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο εξαρτάται από την επιλογή της χειρουργικής μεθόδου και την μετεγχειρητική κατάσταση του ασθενούς και κυμαίνεται μεταξύ 5-9 ημερών.