english version
Αντιμετώπιση και χειρουργική αποκατάσταση παθήσεων πέους

 • Ουρηθροσκόπηση
  Η Ουρηθροσκόπηση είναι ενδοσκοπική τεχνική και θεωρείται και αυτή μια από τις σημαντικότερες  «διαγνωστικές ουρολογικές εξετάσεις». Η εξέταση διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί να γίνει στο ιατρείο του Ουρολόγου αν είναι εξοπλισμένο με τον κατάλληλο ενδοσκοπικό εξοπλισμό. Κατά την εξέταση αυτή με την βοήθεια ενός εύκαμπτου κυστεοσκοπίου διαμετρήματος ολίγων χιλιοστών έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε την ουρήθρα, αν υπάρχει βλάβη στον σφιγκτήρα, στένωμα, φλεγμονή ή κάποια εξωφυτική εξεργασία. Κατά την διάρκεια της ουρηθροσκόπησης μπορούμε να πάρουμε και δείγματα (ιστούς) για βιοψία ή ακόμα και να καυτηριάσουμε μικρές παθολογικές βλάβες. Ο ασθενής μετά την ουρηθροσκόπηση μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. video


  Ουρηθροτομία – Τοποθέτηση Ουρηθρικού Stent
  Η Ουρηθροτομία είναι ενδοσκοπική τεχνική και θεωρείται μία ελάχιστα επεμβατική πράξη για την αντιμετώπιση των στενωμάτων της πρόσθιας και οπίσθιας ουρήθρας. Η επέμβαση διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται με τοπική αναισθησία ή ελαφρά μέθη και με τον κατάλληλο ενδοσκοπικό εξοπλισμό. Κατά την επέμβαση αυτή με την βοήθεια του οπτικού ουρηθροτόμου διαμετρήματος ολίγων χιλιοστών έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε το εύρος της ουρήθρας, να προσεγγίσουμε το στένωμα  και με κατάλληλους χειρισμούς γίνεται η διάνοιξη του στενώματος με αποτέλεσμα να επανέλθει στην φυσιολογική διάμετρο. Σε μερικές περιπτώσεις ο Χειρουργός για να διατηρήσει τη φυσιολογική διάμετρο τοποθετεί για μερικές εβδομάδες ένα ΟΥΡΗΘΡΙΚΟ STENT.  Ο ασθενής μετά την ουρηθροτομία (στο αρχικό κείμενο έλεγε ουρηθροσκόπηση) μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. video

   

  Περιτομή-Φίμωση–Παραφίμωση - Αποκατάσταση
  Περιτομή είναι η αφαίρεση μέρους της ακροποσθίας με αποτέλεσμα την  αποκάλυψη της βαλάνου η οποία δεν αποκαλύπτεται πλήρως λόγω ουλώδους σύγκλυσης της ακροποσθίας. Κατά καιρούς έχουν περιγραφεί πολλοί τρόποι – πρακτικές περιτομής. Κατά τους συνήθεις τύπους η ακροποσθία αποκόπτεται κυκλοτερώς 1 cm μετά το τέλος της ουλώδους παθολογίας. Μετά από επιμελή αιμόσταση γίνεται συρραφή του έσω πέταλου της ακροποσθίας με το έξω χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά απορροφήσιμα ράμματα. Η επέμβασης δεν διαρκεί πάνω από 35 λεπτά και γίνεται με ελαφριά γενική νάρκωση ή τοπική αναισθησία ανάλογα με την ηλικία του ασθενή. Η πλήρης αποκατάσταση επέρχεται μετά από 7-10 ημέρες όπου και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη σεξουαλική δραστηριότητα. video


  Βαλανοποσθικές Συμφύσεις - Φίμωση
  Οι Βαλανοποσθικές συμφύσεις έχουν σαν αποτέλεσμα την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου σε παιδιά και εφήβους. Η λύση των συμφύσεων είναι απλή και μπορεί να γίνει στο κατάλληλα εξοπλισμένο ουρολογικό ιατρείο. Η μικροεπέμβαση  δεν διαρκεί πάνω από 15 λεπτά και γίνεται με ελαφριά τοπική αναισθησία (gel xylocaine – cream emla) ανάλογα με την ηλικία του ασθενή.  Πιθανές ενοχλήσεις στην περιοχή δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα.


  Καυτηριασμός παθολογικών ευρημάτων των έξω γενετικών οργάνων (π.χ. κονδυλώματα, ελκωτικές εξεργασίες, σκληρίες)
  Ο καυτηριασμός είναι μία ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης παθολογικών ευρημάτων των έξω γενετικών οργάνων (κονδυλώματα, ελκωτικές εξεργασίες, σκληρίες κλπ).
  Υπάρχουν 3 διαφορετικές τεχνικές αντιμετώπισης:

  • -Κρύο άζωτο
  • -Laser
  • -Ηλεκτροπηξία

  Η θεραπεία είναι ασφαλής και οι ενοχλήσεις που μπορεί να νοιώσει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά είναι ελάχιστες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα.


  Πεϊκές Προθέσεις
  Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που δημιουργεί προβλήματα στην σεξουαλική ζωή και αυτοπεποίθηση του άντρα είναι  η στυτική δυσλειτουργία και το μέγεθος του πέους , επηρεάζοντας πολλές φορές το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον και δημιουργώντας σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές. Εκτός από το γεγονός ότι το «πρόβλημα» μπορεί να παρουσιαστεί εκ γενετής, οι ορμονικές διαταραχές, κάμψεις του πέους, η νόσος Peyronie, η ολική αφαίρεση του προστάτη σε περιπτώσεις καρκίνου και η χορήγηση διαφόρων φαρμακευτικών ουσιών είναι κάποια από τα αίτια που προκαλούν μείωση της στυτικής ικανότητας.
  Σε άτομα με στυτική δυσλειτουργία, τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε καμία φαρμακευτική αγωγή ή θέλουν ένα γρήγορο και μόνιμο αποτέλεσμα, η εμφύτευση Πεϊκής Πρόθεσης αποτελεί τη λύση του προβλήματος. Υπάρχουν αρκετοί τύποι προθέσεων ανάμεσα στους οποίους ο ενδιαφερόμενος, μετά από συζήτηση με τον Χειρουργό Ουρολόγο, θα αποφασίσει ποιον θα χρησιμοποιήσει. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με ραχιαία αναισθησία ή επισκληρίδιο.
  Διενεργώντας δύο τομές λίγων εκατοστών (περίπου 2cm) στο όσχεο κοντά στη βάση του πέους, μη ορατές και αντιληπτές από τη σύντροφο,  τοποθετείται η πρόθεση δύο υδραυλικά διογκούμενων ελαστικών κυλίνδρων οι οποίοι συνδέονται με μία μικρή δεξαμενή υγρού και ένα μηχανισμό αντλίας που έχει τοποθετηθεί στο όσχεο. Εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση στο μηχανισμό αντλίας, οι κύλινδροι γεμίζουν με υγρό και έτσι επέρχεται η διόγκωση του πέους – στύση. Μετά το τέλος της σεξουαλικής επαφής, εφαρμόζοντας και πάλι ελαφρά πίεση, απομακρύνεται το υγρό από τους ελαστικούς κυλίνδρους όπου αποθηκεύεται στην δεξαμενή υγρού επιτυγχάνοντας έτσι την χάλαση του πέους. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι πολύ μικρή. Οι απώτερες επιπλοκές είτε στον ασθενή είτε στον μηχανισμό πρόθεσης  είναι στατιστικά ελάχιστες. Παρά το γεγονός ότι η πρόθεση είναι συνθετική, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο και δεν γίνεται αντιληπτό ούτε όταν το πέος είναι σε στύση ή σε χάλαση. Μετά από ένα μήνα από την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επανέλθει έχοντας μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή. video


  Επιμήκυνση Πέους - Αυξητικές Επεμβάσεις του Πέους
  Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που δημιουργεί προβλήματα στην σεξουαλική ζωή και αυτοπεποίθηση του άντρα είναι το μέγεθος του πέους του, επηρεάζοντας πολλές φορές το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον και δημιουργώντας σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές, μέχρι και ανικανότητα.
  Η μικροφαλλία μπορεί να παρουσιαστεί εκ γενετής λόγω ορμονικών διαταραχών ή  μετά από τραυματικές κακώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, η άποψη που έχουν οι άντρες  για το «ανεπαρκές, μικρού μεγέθους πέος τους» δεν είναι σύμφωνη με την ιατρική εκτίμηση. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει ποιο πρέπει να είναι το κανονικό μέγεθος του πέους. Μεγάλη προσοχή τόσο από τον χειρουργό όσο και από τον ασθενή χρειάζεται η επισήμανση της ειδοποιούς διαφοράς μεταξύ του  ψυχογενούς – ψυχοσωματικού αίτιου με το αληθές ιατρικά θεωρούμενο .
  Με την επέμβαση αυτή ουσιαστικά γίνεται ορατό το εσωτερικό μέρος, η βάση του οργάνου. Οι τομές δεν γίνονται στο πέος αλλά στο εφηβαίο χωρίς να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στα αγγεία και τα νεύρα του πέους. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με ραχιαία αναισθησία ή επισκληρίδιο. Δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη της αύξησης του πέους προεγχειρητικά, συνήθως κυμαίνεται στα  2-4 cm, και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη.
  Με την επέμβαση αυτή δεν επιτυγχάνουμε διόρθωση και καλό αποτέλεσμα στο αισθητικό μόνο μέρος, αλλά βασικός σκοπός είναι να δώσουμε λύση στο λειτουργικό μέρος του προβλήματος. Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ειδικό Ουρολόγο-Ανδρολόγο έτσι ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση  και να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα.


  Πάχυνση Πέους - Αυξητικές Επεμβάσεις του Πέους
  Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που δημιουργεί προβλήματα στην σεξουαλική ζωή και αυτοπεποίθηση του άντρα είναι το μέγεθος του πέους του, επηρεάζοντας πολλές φορές το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον και δημιουργώντας σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές, μέχρι και ανικανότητα.
  Η μικροφαλλία μπορεί να παρουσιαστεί εκ γενετής λόγω ορμονικών διαταραχών ή  μετά από τραυματικές κακώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις η άποψη που έχουν οι άντρες  για το «ανεπαρκές, μικρού μεγέθους πέος τους» δεν είναι σύμφωνη με την ιατρική εκτίμηση. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει ποιο πρέπει να είναι το κανονικό μέγεθος του πέους. Μεγάλη προσοχή τόσο από τον χειρουργό όσο και από τον ασθενή χρειάζεται η επισήμανση της ειδοποιούς διαφοράς μεταξύ του  ψυχογενούς – ψυχοσωματικού αίτιου με το αληθές ιατρικά θεωρούμενο .
  Με την επέμβαση αυτή αυξάνουμε την διαμέτρου του πέους, εγχέοντας υλικό ανάμεσα στην περιτονία του Bucks και του δαρτού χιτώνος, επιτυγχάνοντας αύξηση της τάξης του 30%-40%. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με ραχιαία αναισθησία ή επισκληρίδιο. Η μονιμότητα του αποτελέσματος εξαρτάται από το υλικό έγχυσης που θα χρησιμοποιηθεί. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη.
  Με την επέμβαση αυτή δεν επιτυγχάνουμε διόρθωση και καλό αποτέλεσμα στο αισθητικό μόνο μέρος, αλλά βασικός σκοπός είναι να δώσουμε λύση στο λειτουργικό μέρος του προβλήματος. Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ειδικό Ουρολόγο-Ανδρολόγο έτσι ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση  και να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα.


  Νόσος Peyronie - Πλαστική Σηραγγωδών Σωμάτων
  Βασικό ανατομικό στοιχείο στην δομή του πέους αποτελούν τα σηραγγώδη σώματα. Νοσήματα όπως η νόσος Peyronie, με άγνωστα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αίτια,  προκαλούν παραμόρφωση και κάμψη του πέους και σκλήρυνση πολλές φορές των σηραγγωδών σωμάτων. Οι κάμψεις του πέους είναι συγγενείς ή επίκτητες,  και μπορεί να δημιουργηθούν και από τραυματισμό. Πολλές φορές οι βλάβες των σηραγγωδών σωμάτων είναι τέτοιες που η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Η αντιμετώπιση τέτοιων παθήσεων είναι ανάλογη με το μέγεθος και το είδος του προβλήματος.
  Με την επέμβαση αυτή ουσιαστικά o χειρουργός αποκαλύπτει τα σηραγγώδη σώματα όπου αναγνωρίζει και παρασκευάζει τη βλάβη (ουλώδη πλάκα). Ανάλογα με τη θέση, το μέγεθος της βλάβης και την κάμψη του πέους θα αποφασίσει για την περαιτέρω χειρουργική προσέγγισή του:

  • -NESBIT I – II.
  • -Αφαίρεση της βλάβης και αντικατάστασή της με εύκαμπτο αυτόλογο ή ετερόλογο μόσχευμα.
  • -Τοποθέτηση Πεϊκών Προθέσεων

   Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με ραχιαία αναισθησία ή επισκληρίδιο. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη.
  Με την επέμβαση αυτή  δεν επιτυγχάνουμε διόρθωση και καλό αποτέλεσμα στο αισθητικό μόνο μέρος, αλλά βασικός σκοπός είναι να δώσουμε λύση στο λειτουργικό μέρος του προβλήματος. Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ειδικό Ουρολόγο-Ανδρολόγο έτσι ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση  και να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα.

  Πριαπισμός – Αποκατάσταση
  Αφορά στην ακούσια, επώδυνη και παρατεταμένη στύση, που συνεχίζεται και μετά την εκσπερμάτιση χωρίς να υπάρχει σεξουαλικό ερέθισμα. Το αίτιο είναι η αδυναμία κένωσης των σηραγγωδών σωμάτων του πέους από το αίμα  που έχει συσσωρευτεί μέσα σε αυτά ούτως ώστε να επιτευχθεί η στύση. Η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι άμεση (εντός 6 ωρών), εάν δεν αποδώσει η φαρμακευτική αγωγή. Η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται άμεσα στο ουρολογικό ιατρείο, με την παροχέτευση του αίματος μέσω 2 Trocars (βελόνες μεσαίου διαμετρήματος ) που τοποθετούνται στην βάση του πέους για γρήγορη παροχέτευση και ανακούφιση του ασθενούς . Η επέμβαση δεν διαρκεί πάνω από 20 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία. Η πλήρης αποκατάσταση επέρχεται μετά από 2-4 ημέρες, όπου και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη σεξουαλική δραστηριότητα.

  Κάταγμα Πέους
  Το κάταγμα πέους σημαίνει ρήξη του τμήματος της δομής του πέους (ινώδης χιτώνας). Η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι άμεση (εντός 6 ορών) και χειρουργική. Η αποκατάσταση γίνεται με την συρραφή του τμήματος του ινώδους χιτώνα που έχει υποστεί κάκωση με αποτέλεσμα την γρήγορη παροχέτευση του αιματώματος και την ανακούφιση του ασθενούς. Η επέμβαση δεν διαρκεί πάνω από 20 λεπτά και γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία. Η πλήρης αποκατάσταση επέρχεται μετά από 7-9 ημέρες. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη σεξουαλική δραστηριότητα μετά από 30 ημέρες. Η θεραπεία είναι ασφαλής και οι ενοχλήσεις που μπορεί να νοιώσει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά είναι ελάχιστες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα.


  Καρκίνος του Πέους
  Η νόσος αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση και πρέπει να είναι άμεση . Κατά την χειρουργική αποκατάσταση ο ουρολόγος πρέπει να  διενεργήσει ένα ογκολογικό χειρουργείο όπου αφαιρείται όλος ο όγκος καθώς και τουλάχιστον 1 cm υγιούς ιστού, ενώ στην συνέχεια καλείται να προχωρήσει σε πλήρη αποκατάσταση του πέους (αισθητική και λειτουργική). Η επέμβαση διαρκεί 1-2 ώρες και γίνεται με γενική αναισθησία. Η πλήρης αποκατάσταση επέρχεται μετά από 7-9 ημέρες. Η θεραπεία είναι ασφαλής και οι ενοχλήσεις που μπορεί να νοιώσει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά είναι ελάχιστες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα.


 •