english version




Αντιμετώπιση και χειρουργική αποκατάσταση παιδοουρολογικων παθήσεων

  • Κυστεοσκόπηση
    Η κυστεοσκόπηση είναι ενδοσκοπική τεχνική και θεωρείται από τις σημαντικότερες «διαγνωστικές ουρολογικές εξετάσεις» για την διερεύνηση του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Η εξέταση διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί να γίνει στο ιατρείο του Ουρολόγου αν είναι εξοπλισμένο με τον κατάλληλο ενδοσκοπικό εξοπλισμό. Κατά την εξέταση αυτή, με την βοήθεια ενός εύκαμπτου κυστεοσκοπίου διαμετρήματος ολίγων χιλιοστών, έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε την ουρήθρα, αν υπάρχει βλάβη στον σφιγκτήρα ή στένωμα, το τοίχωμά της ουροδόχου κύστης, τα στόμια των ουρητήρων, το μέγεθος του προστάτη στους άντρες και να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν πέτρες ή κάποιος όγκος μέσα στη ουροδόχο κύστη. Κατά την διάρκεια της κυστεοσκόπησης μπορούμε να πάρουμε και δείγματα (ιστούς) για βιοψία ή ακόμα και να καυτηριάσουμε μικρές παθολογικές βλάβες. Ο ασθενής μετά την κυστεοσκόπηση μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. video


    Ουρηθροσκόπηση
    Η Ουρηθροσκόπηση είναι ενδοσκοπική τεχνική και θεωρείται και αυτή μια από τις σημαντικότερες  «διαγνωστικές ουρολογικές εξετάσεις». Η εξέταση διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται με τοπική αναισθησία και μπορεί να γίνει στο ιατρείο του Ουρολόγου αν είναι εξοπλισμένο με τον κατάλληλο ενδοσκοπικό εξοπλισμό. Κατά την εξέταση αυτή με την βοήθεια ενός εύκαμπτου κυστεοσκοπίου διαμετρήματος ολίγων χιλιοστών έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε την ουρήθρα, αν υπάρχει βλάβη στον σφιγκτήρα, στένωμα, φλεγμονή ή κάποια εξωφυτική εξεργασία. Κατά την διάρκεια της ουρηθροσκόπησης μπορούμε να πάρουμε και δείγματα (ιστούς) για βιοψία ή ακόμα και να καυτηριάσουμε μικρές παθολογικές βλάβες. Ο ασθενής μετά την ουρηθροσκόπηση μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. video

     

    Συγγενείς βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας – Αποκατάσταση
    Οι βαλβίδες της οπίσθιας ουρήθρας προκαλούν απόφραξη της προστατικής ουρήθρας. Αυτό σημαίνει ότι, κατά την ούρηση, οι βαλβίδες αυτές προσπίπτουν στον αυλό της ουρήθρας με αποτέλεσμα να προκαλούν βαλβιδική  απόφραξη σε αυτήν και να επιτρέπουν στα ούρα να διέρχονται διαμέσου του στενού ανοίγματος που αφήνουν. Η αποκατάσταση τους γίνεται στο χειρουργείο με ένα ειδικό όργανο, το κυστεοσκόπιο, όπου εντοπίζονται οι βαλβίδες που προκαλούν την απόφραξη και, με ειδική τεχνική και κατάλληλους χειρισμούς, διατέμνονται άμεσα με τη χρήση ηλεκτροδιαθερμίας ή lazer, ανάλογα με τη θέση, το σχήμα και το μέγεθος των βαλβίδων. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται  με ελαφρά μέθη και η διάρκεια της επέμβασης είναι ανάλογη με το μέγεθος των βαλβίδων. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση μία ημέρα, ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη.


    Κολπώματα ουρήθρας – Αποκατάσταση
    Τα συγγενή κολπώματα της ουρήθρας είναι σπάνια πάθηση  που προκαλεί απόφραξη της ουρήθρας. Η αποκατάσταση των κολπωμάτων γίνεται στο χειρουργείο με μια μικρή τομή 2 cm γύρω από την πάσχουσα περιοχή και, με ειδική τεχνική και κατάλληλους χειρισμούς, παρασκευάζεται και στο τέλος αφαιρείται όλος ο παθολογικός ιστός. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται  με ελαφρά μέθη και η διάρκεια της επέμβασης είναι ανάλογη  με το μέγεθος του κολπώματος. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής  μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 1-2 ημέρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη. Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην φυσιολογική σεξουαλική του δραστηριότητα μετά από ένα μήνα.

    Κρυψορχία - Αποκατάσταση
    Κρυψορχία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο όρχις δεν βρίσκεται μέσα στον οσχεϊκό σάκο κατά την γέννηση του παιδιού. Η κατάλληλη ηλικία για την αποκατάσταση της πάθησης είναι όταν το παιδί γίνει 18-24 μηνών. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που η αποκατάσταση γίνεται και σε ενήλικες ασθενείς. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και η διάρκειά της εξαρτάται από τη θέση του όρχι (Περιτοναϊκή κοιλότητα, βουβωνικό κανάλι), έτσι ώστε να γίνει η προετοιμασία των σπερματικών αγγείων και του σπερματικού πόρου (από όπου συγκρατείται ο όρχις) ώστε να αποκτήσουν το μήκος που χρειάζεται για να μπορέσει να προσεγγίσει ο όρχις στην φυσιολογική του θέση. Στη συνέχεια ο όρχις σταθεροποιείται έτσι ώστε να μην επανέλθει στην αρχική του θέση. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά είτε με ανοιχτό χειρουργείο, ενώ η επιλογή της μεθόδου θα αποφασιστεί μετά από συζήτηση του ενδιαφερόμενου με τον  Χειρουργό Ουρολόγο και αφού αναλυθούν οι ιδιαιτερότητές της κάθε μεθόδου σε συνάρτηση με το ατομικό του ιστορικό. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με ραχιαία αναισθησία ή επισκληρίδιο. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη.


    Συστροφή Όρχεως-Ορχεοπηξία  - Αποκατάσταση
    Η Αποκατάσταση Συστροφής Όρχεως – Ορχεοπηξία  είναι μία επέμβαση όπου πρέπει να διενεργείται εντός 6 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων λόγω του αυξημένου κινδύνου μόνιμων βλαβών που μπορεί να επέλθουν στον όρχι. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, μπορεί όμως να παρουσιαστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Διενεργείται με γενική αναισθησία και η διάρκειά της είναι περίπου 45 λεπτά. Η επέμβαση γίνεται με μία μικρή τομή 2 cm στο όσχεο όπου και σταθεροποιείται ο όρχις έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί ξανά συστροφή του όρχι. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη.


    Κιρσοκήλη – Χειρουργική Αποκατάσταση
    Κιρσοκήλη είναι η διόγκωση του φλεβικού συστήματος του όρχι με αποτέλεσμα  την ανάπτυξη κιρσοειδών φλεβικών δικτύων. Κατά την διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός-ουρολόγος απολινώνει και διατέμνει το διατεταμένο φλεβικό ορχικό δίκτυο έτσι ώστε να σταματήσει την παλινδρόμηση του αίματος και την συσσώρευσή του γύρω από τον όρχι. Αυτό παρατηρείται  στην έσω σπερματική φλέβα του αριστερού φλεβικού ορχικού συστήματος λόγω ανατομικών ιδιαιτεροτήτων, με μια μικρή, 3 cm, τομή στην βουβωνική περιοχή. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1ώρα, γίνεται με γενική αναισθησία και ο απαιτούμενος χρόνος νοσηλείας του ασθενή είναι συνήθως μια ημέρα.
    Υπάρχουν 4 διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές:

    • -Μέθοδος Palomo, υψηλή απολίνωση
    • -Μέθοδος Ivanissevich, βουβωνική απολίνωση
    • -Μέθοδος Marmar ή Goldstein, υποβουβωνική απολίνωση
    • -Λαπαροσκοπική απολίνωση

    Άλλη μία, μη χειρουργική, μέθοδος για την αντιμετώπισης της κιρσοκήλης είναι η τεχνική Tauber και είναι η έγχυση σκληρυντικών ουσιών στην έσω σπερματική φλέβα με ακτινοσκοπικό έλεγχο.
    Το ποια από όλες αυτές τις μεθόδους θα επιλέξετε θα αποφασιστεί βάση του προβλήματος σας και μετά από συζήτηση με τον ιατρό σας.


    Υδροκήλη - Χειρουργική Αποκατάσταση
    Υδροκήλη είναι η συλλογή υγρού μέσα στην κοιλότητα που σχηματίζουν τα δύο πέταλα ενός χιτώνα που περιβάλει τον όρχι και λέγεται ιδίως ελυτροειδής. Η συλλογή του υγρού είναι προοδευτική και ανώδυνη. Στην επέμβαση αυτή γίνεται μια μικρή τομή στο όσχεο και διανοίγεται η κοιλότητα του ελυτροειδούς χιτώνα του όρχι, αφαιρείται το υγρό και στη συνέχεια ο ελυτροειδής χιτώνας αναστρέφεται και καθηλώνεται, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η ήδη υπάρχουσα κοιλότητα με αποτέλεσμα να μην υποτροπιάσει. Συνήθως, κατά τη διάρκεια της επέμβασης αποστέλλεται  δείγμα του ελυτροειδούς χιτώνα για βιοψία καθώς και υγρό για κυτταρολογική εξέταση. Η επέμβαση γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας, ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη. Πιθανές ενοχλήσεις στην περιοχή του όσχεου δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. video

     

    Οσχεοκήλη (Βουβωνοκήλη) - Χειρουργική – Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση
    Παρουσιάζεται στους άνδρες και δημιουργείται στο έσω βουβωνικό στόμιο, το σημείο από το οποίο κατεβαίνει ο όρχις και φτάνει στην τελική του θέση στο όσχεο. Η επέμβαση αυτή είναι δυνατό να γίνει με τρεις ή τέσσερις 3-4 cm ανοιχτές τομές στην περιοχή του έξω βουβωνικού στομίου. Κατά την λαπαροσκοπική προσέγγιση ο χειρουργός, με την βοήθεια ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων, προσεγγίζει το χένον βουβωνικό στόμιο,  αναγνωρίζει τον κηλικό σάκο που έχει επολισθήσει και, μετά από επιμελή παρασκευή του, επαναφέρει αυτόν και το περιεχόμενό του εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας. Το χάσμα που παραμένει στο βουβωνικό κανάλι  επικαλύπτεται με ειδικό πλέγμα.
    Η επέμβαση γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη. Πιθανές ενοχλήσεις στην περιοχή του όσχεου δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα.

     

    Περιτομή-Φίμωση–Παραφίμωση - Αποκατάσταση
    Περιτομή είναι η αφαίρεση μέρους της ακροποσθίας με αποτέλεσμα την  αποκάλυψη της βαλάνου η οποία δεν αποκαλύπτεται πλήρως λόγω ουλώδους σύγκλυσης της ακροποσθίας. Κατά καιρούς έχουν περιγραφεί πολλοί τρόποι – πρακτικές περιτομής. Κατά τους συνήθεις τύπους η ακροποσθία αποκόπτεται κυκλοτερώς 1 cm μετά το τέλος της ουλώδους παθολογίας. Μετά από επιμελή αιμόσταση γίνεται συρραφή του έσω πέταλου της ακροποσθίας με το έξω χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά απορροφήσιμα ράμματα. Η επέμβασης δεν διαρκεί πάνω από 35 λεπτά και γίνεται με ελαφριά γενική νάρκωση ή τοπική αναισθησία ανάλογα με την ηλικία του ασθενή. Η πλήρης αποκατάσταση επέρχεται μετά από 7-10 ημέρες όπου και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη σεξουαλική δραστηριότητα. video


    Βαλανοποσθικές Συμφύσεις - Φίμωση
    Οι Βαλανοποσθικές συμφύσεις έχουν σαν αποτέλεσμα την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου σε παιδιά και εφήβους. Η λύση των συμφύσεων είναι απλή και μπορεί να γίνει στο κατάλληλα εξοπλισμένο ουρολογικό ιατρείο. Η μικροεπέμβαση  δεν διαρκεί πάνω από 15 λεπτά και γίνεται με ελαφριά τοπική αναισθησία (gel xylocaine – cream emla) ανάλογα με την ηλικία του ασθενή.  Πιθανές ενοχλήσεις στην περιοχή δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα.


    Στένωση κυστικού αυχένα (Νόσος Marion)

Η πάθηση αυτή συναντάται σπάνια και οφείλεται στην ανάπτυξη ινώδους ιστού στον αυχένα της ουροδόχου κύστης και εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια. Η χειρουργική αποκατάσταση της νόσου είναι ανάλογη με την  μέθοδο που χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η επέμβαση γίνεται δια μέσου της ουρήθρας με ένα ειδικό  εργαλείο απ’ όπου εισάγουμε μια εύκαμπτη οπτική ίνα Laser (Green Light PV) που εξαχνώνει (λιώνει) τον συγκεκριμένο ινώδη ιστό  που θέλουμε να αφαιρέσουμε. Μέσω του εργαλείου που χρησιμοποιείται αναρροφώνται τα υπολείμματα του ιστού και ταυτόχρονα καυτηριάζονται οι ιστοί κάνοντας αιμόσταση. Η επέμβαση γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία, δεν διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση ένα 24ωρο. video


  •