english version




Νέα

Διαταραχές Ύπνου & Ουρολογικά προβλήματα


Αναστάσιος Δ. Καλαντζής, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

 

Ο Ιπποκράτης είχε πει πως “τόσο ο ύπνος όσο και η εγρήγορση χωρίς μέτρο κάνουν κακό”.

 

Η αϋπνία είναι μια από τις πιο κοινές διαταραχές του οργανισμού μας και επηρεάζει το ένα τρίτο περίπου του γενικού πληθυσμού, ενώ εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες. Ο διαταραγμένος ύπνος προκαλεί σημαντική ημερήσια κόπωση και έχει αρνητική επίδραση στην ενεργητικότητα και παραγωγικότητα του ατόμου.

 

Παράλληλα, έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως κατάθλιψη, ανοσοκαταστολή και αυξημένη ευπάθεια σε καρδιοαγγειακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη, καθώς ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική λειτουργία του ενδοκρινικού μεταβολικού και ανοσολογικού συστήματος.

 

Δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Αμερικανικό Ουρολογικό Συνέδριο αναφέρονται στην σχέση που υπάρχει μεταξύ των διαταραχών του ύπνου και ορισμένων ουρολογικών παθήσεων.

 

Μία έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 870 άνδρες, μέσης ηλικίας 47,3 ετών, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Το 63% από αυτούς είχαν αποφρακτική υπνική άπνοια, δηλαδή παρουσίαζαν παροδικές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, με συνέπεια να μισοξυπνούν αρκετές φορές κάθε βράδυ. Επιπλέον, το 5,6% είχαν διαβήτη, ενώ το 29% ήταν καπνιστές. Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Mount Sinai της Νέας Υόρκης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από άπνοια.

 

Σε άλλη έρευνα που έγινε, οι επιστήμονες από τα Ερευνητικά Ιδρύματα της Νέας Αγγλίας, στη Μασαχουσέτη, παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια 1.610 άντρες και 2.535 γυναίκες, αξιολογώντας την ποιότητα του ύπνου τους και την ανάπτυξη ουρολογικών προβλημάτων. Οι ερευνητές αυτοί διαπίστωσαν ότι ο λιγοστός ύπνος στους άντρες και ο ανήσυχος ύπνος σε άντρες (8%) και γυναίκες (13%) σχετίζονταν στενά με τη συχνότητα των συμπτωμάτων στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.

 

Η συχνουρία και η δυσκολία στην ούρηση εμφανίζονται πιο συχνά στους άντρες που έχουν ανήσυχο ύπνο ή κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες καθημερινά, ενώ η ακράτεια ούρων και η νυκτουρία σχετιζόταν με τον ανήσυχο ύπνο στις γυναίκες.

 

Κατά την αξιολόγηση των ουρολογικών προβλημάτων και την θεραπευτική τους αντιμετώπιση, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η ποιότητα του ύπνου, έτσι ώστε όχι μόνο να επικεντρωνόμαστε στην βελτίωση των συμπτωμάτων, αλλά να συμβάλλουμε γενικότερα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

 

 

Βιβλιογραφία

1. Χ. Κυράτσας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος – «Ποιότητα Ύπνου και Ουρολογικά-Ανδρολογικά Προβλήματα», 02/06/2001, www.zougla.gr

2. Γκίνης Αλέξανδρος, Ενδοκρινολόγος – «Πολεμήστε τον Ύπνο Μαρτύριο», 08/12/2008, www.iatronet.gr

3. Πανελλήνιο Συνέδριο Ουρολογίας, 2/10/2006, www.health.ana-mpa.gr

4. «Ο Κακός Ύπνος «Φέρνει» Προβλήματα Στύσης», 16/05/2011, www.ygeia-blog.gr