Τελευταία Νέα
Όταν η σεξουαλική ζωή μας γεμίζει άγχος
Αναστάσιος Δ. Καλαντζής, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος
Tι είναι;
Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) ορίζεται ως η συστηματική ή συνεχόμενη (διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών) αδυναμία του άντρα να επιτύχει ή να διατηρήσει τη στύση τόσο ώστε να προχωρήσει σε σεξουαλική επαφή. Πολλοί είναι οι άντρες που παρουσιάζουν παροδικά προβλήματα στη στύση τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί το πρόβλημα θα πρέπει ο άντρας να παρατηρεί μια αδυναμία στύσης σε συχνή βάση.
Tι την προκαλεί;
Οποιαδήποτε διαταραχή επηρεάζει την αιμάτωση του πέους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.
• Σε νεότερους άντρες η απώλεια στύσης συνδέεται με ψυχολογικά αίτια. Ίσως και λόγω έλλειψης σεξουαλικών εμπειριών σκέφτονται ότι θα αποτύχουν, ότι το πέος τους είναι μικρό ή ότι κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του προφυλακτικού θα χάσουν τη στύση τους.
• Ασθένειες όπως ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση, οι καρδιαγγειακές νόσοι, η κατάθλιψη, η υψηλή χοληστερόλη, ο αλκοολισμός και η κατά πλάκας σκλήρυνση συνδέονται με τη στυτική δυσλειτουργία.
• Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελέσει παρενέργεια κάποιων φαρμάκων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλεργιών, κατάθλιψης, άγχους, διατροφικών διαταραχών και έλκους. Στην περίπτωση που κάποιο φάρμακο προκαλεί προβλήματα στη στύση ο γιατρός μπορεί να το αντικαταστήσει με κάποιο άλλο.
Πόσο επηρεάζει τον άντρα;
Επειδή οι άντρες δίνουν μεγάλη σημασία στην καλή σεξουαλική λειτουργία, καθώς θεωρούν ότι έτσι περιφρουρούν τη σχέση, η ΣΔ τούς δημιουργεί στρες, ανασφάλεια και φόβο. Μελέτες στον ανδρικό πληθυσμό έδειξαν ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν σημαίνει μειωμένο «ανδρισμό» αλλά συχνά αποτελεί κομμάτι μιας οργανικής νόσου.
Η γυναικεία ερμηνεία
Σύμφωνα με μαρτυρίες αντρών, όταν για κάποιο λόγο έχασαν τη στύση τους, η σύντροφός τους εκνευρίστηκε και δεν έδειξε καμία κατανόηση. Μια γυναίκα μπορεί να αντιδράσει έτσι όχι επειδή έμεινε σεξουαλικά ανικανοποίητη αλλά επειδή αντιλαμβάνεται τη δυσλειτουργία ως έλλειψη έγκρισης του άντρα προς την ίδια. Φοβάται ότι δεν είναι επιθυμητή ή υποψιάζεται την ύπαρξη μιας άλλης συντρόφου και έτσι ανάγει τη δυσλειτουργία σε απόρριψη. Αυτά τα συναισθήματα συχνά πυροδοτούνται και από τη στάση του άντρα, ο οποίος, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, της αποδίδει το φταίξιμο.
Νέες εξελίξεις στη φαρμακευτική αντιμετώπιση
Σήμερα κυκλοφορούν τρία φάρμακα για τη θεραπεία της ΣΔ που είναι γνωστά ως εκλεκτικοί αναστολείς της PDE-5. Το πρώτο από αυτά που κυκλοφόρησε είναι η σιλντεναφίλη και αργότερα αναπτύχθηκαν και οι ουσίες βαρντεναφίλη και ταδαλαφίλη. Στις αρχές του έτους ανακοινώθηκε* ότι η λήψη της βαρντεναφίλης επαναφέρει τη στυτική λειτουργία αμέσως σε μεγάλο ποσοστό των αντρών. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από ένα τρίμηνο λήψης 5-20 mg του φαρμάκου φαίνεται να επιτεύχθηκε η επάνοδος της στύσης στο φυσιολογικό σε ποσοστό 32-49% των ασθενών. Οι ουσίες που χορηγούνται για τη θεραπεία της ΣΔ βοηθούν σημαντικά τόσο στην ποσοτική ανάκτηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων όσο και στην κινητικότητα του σπέρματος. Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση**, οι άντρες που λαμβάνουν βαρντεναφίλη σε καθημερινή βάση παρουσιάζουν καλύτερη –ποιοτικά και ποσοτικά– κινητικότητα του σπέρματος και μεγαλύτερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων ανά εκσπερμάτιση.
* Στην έγκριτη επιστημονικά The Journal of Sexual Medicine.
** Στην Asian Journal of Andrology, 2007.
Δημοσίευση ¨The Journal of Sexual Medicine¨ Και ¨ Στην Asian Journal of Andrology,¨ 2007