english version
Νέα

Γυμναστική: "Υγεία & Σεξουαλική Ζωή"


Αναστάσιος Δ. Καλαντζής, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

 

Η άσκηση δεν είναι μόνο ένα καλά τεκμηριωμένο μέσο για τη διατήρηση των μυών, της καλής εμφάνισης και της απώλειας λίπους. Μπορεί επίσης να διεγείρει την λίμπιντο, καθώς και να αναζωογονήσει και να βελτιώσει τη σεξουαλική μας ζωή. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια υποδεικνύουν ότι, όσο πιο δραστήριος είναι ένας άνθρωπος στην καθημερινότητα του, είναι και περισσότερο σεξουαλικά ενεργός και η ερωτική του ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη.

 

Τον Φεβρουάριο του 1999, σε άρθρο της Εφημερίδας της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, αναφέρεται ότι επιστήμονες και ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην κακή σωματική και συναισθηματική υγεία του ατόμου.

 

Οι γιατροί στο New England Research Institute διαπίστωσε ότι η συνεχής και έντονη άσκηση μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου ανικανότητας. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 600 μεσήλικες άνδρες που δεν είχαν αναφέρει προβλήματα ανικανότητας ή σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Μετά από οκτώ χρόνια, οι άνδρες που γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα.

 

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άντρες που γυμνάζονται έντονα επί 20 έως 30 λεπτά την ημέρα είχαν τις μισές πιθανότητες να έχουν προβλήματα στύσης, σε αντίθεση με τους «ανενεργούς άντρες», αυτούς δηλαδή που έκαναν καθιστική ζωή. Οι επιστήμονες στην παρούσα μελέτη, αναφέρουν επίσης ότι άτομα που πήραν βάρος έγιναν πιο επιρρεπή στο να αντιμετωπίσουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ).

 

Η σεξουαλική ζωή των γυναικών μπορεί επίσης να ωφεληθεί από την συχνή άσκηση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, μελέτησαν 35 γυναίκες ηλικίας 18 έως 34 ετών. Οι γυναίκες παρακολούθησαν για δύο φορές μια ταινία μικρού μήκους ταξιδιωτικού περιεχομένου, ακολουθούμενη από μια συντετμημένη ταινία πορνό. Τα θέματα εναλλάσσονται δυναμικά για 20 λεπτά. Την πρώτη φορά οι γυναίκες έκαναν έντονη ποδηλασία παρακολουθώντας τις ταινίες, ενώ την δεύτερη όχι. Οι ερευνητές που υπολόγιζαν την σεξουαλική ανταπόκριση των γυναικών χρησιμοποιώντας μια συσκευή που μετρά τη ροή του αίματος στον ιστό των γεννητικών οργάνων, διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική ανταπόκριση των γυναικών ήταν 169 % μεγαλύτερη μετά την άσκηση.

 

Η σωματική άσκηση συνεπώς δεν βελτιώνει μόνο την εμφάνιση, αλλά και τις σωματικές λειτουργίες. Αυτοί που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση έχουν μεγαλύτερη αντοχή, καλύτερο μυϊκό τόνο, ενισχυμένο καρδιαγγειακό σύστημα και βελτιωμένη αγγειακή κι αιματική κυκλοφορία.

 

Επίσης, έχει αποδειχθεί από αρκετές έρευνες ότι οι άντρες της μέσης και τρίτης ηλικίας μπορούν να βελτιώσουν με την άσκηση τα επίπεδα τεστοστερόνης.

 

Προσοχή όμως, «παν μέτρων άριστον». Η βαριά και επίπονη άσκηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες, με αποτέλεσμα την μείωση της σεξουαλική διάθεσης και απόδοσης.

 

Πριν από 53 χρόνια, ο αμερικανός καθηγητής Γυναικολογίας Dr. Arnold Kegel, στην προσπάθεια του ο να βρει λύση στο πρόβλημα της ακράτειας, ανακάλυψε ορισμένες ασκήσεις γνωστές ως «Kegel», οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα για να γυμνάσουν τους «μυς του σεξ» και να κάνουν την ερωτική πράξη απολαυστικότερη.

 

Οι μύες της πυέλου είναι εκείνοι που υποβαστάζουν την μήτρα, το έντερο και την κύστη και προστατεύουν τις εισόδους προς την ουρήθρα, τον κόλπο και τον πρωκτό.

 

Οι ασκήσεις «Kegel» γυμνάζουν τους ηβοκοκκυγικούς μυς (τους μύες που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διακόψουμε την ούρηση). Προσπαθήστε να συστείλετε τους μύες αυτούς, σαν να θέλετε να καθυστερήσετε την ούρηση και κρατηθείτε σε αυτή τη θέση για τουλάχιστον 5". Εισπνεύστε σε κάθε πίεση και στη συνέχεια εκπνεύστε, χαλαρώνοντας τους μύες. Επαναλάβετε 10-20 τέτοιες πιέσεις και σταματήστε αν αισθανθείτε πόνο. Bάλτε στόχο τις 100-200 επαναλήψεις τη μέρα (10 περίπου πιέσεις την ώρα). Για να δείτε αποτελέσματα εφαρμόστε τις ασκήσεις καθημερινά, για ένα μήνα περίπου.

 

Για να βεβαιωθείτε ότι εξασκείτε τους σωστούς μύες με τον σωστό τρόπο ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 

> Όταν κάθεστε στην τουαλέτα, προσπαθήσετε να σταματήσετε την ροή των ούρων. Εάν καταφέρετε να διακόψετε την ούρηση, εξασκείτε τους ηβοκοκκυγικούς μύες.

> Φανταστείτε ότι προσπαθείτε να σταματήσετε τα εξερχόμενα αέρια από το σώμα σας. Σφίξτε τους μύες που θα χρησιμοποιούσατε. Αν αισθανθείτε ένα «τράβηγμα», τότε γυμνάζετε τους σωστούς μύες.

> Ξαπλώστε και βάλτε το δάκτυλο σας μέσα στον κόλπο σας. Σφίξτε τους μύες σαν να προσπαθείτε να σταματήσετε την ροή των ούρων. Αν νιώσετε το «σφίξιμο» στο δάκτυλό σας, τότε σφίγγετε τους σωστούς μύες της πυέλου.

 

Εξασκηθείτε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα, οπουδήποτε, αφού κανείς δεν πρόκειται να σας καταλάβει! Την ώρα που οδηγείτε, πλένετε τα πιάτα ή διαβάζετε εφημερίδα, ακόμα και στην δουλειά σας. Μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

 

Με τις ασκήσεις αυτές δυναμώνουν οι μύες του κόλπου, βοηθώντας τις γυναίκες να αποκτήσουν έλεγχο των μυών τους και να φτάσουν ευκολότερα σε οργασμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, και μόνο με τη συγκεκριμένη σύσπαση την ώρα της ερωτικής πράξης, η γυναίκα μπορεί να επιτύχει οργασμό. Με τη συστολή των ηβοκοκκυγικών μυών και στη συνέχεια τη χαλάρωσή τους, οι άνδρες μπορούν να δυναμώσουν τη στύση τους, να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση και να ελέγξουν καλύτερα τον οργασμό.

 

Επίσης, άλλη μια άσκηση που θα σας βοηθήσει είναι να δυναμώσετε τους μύες της λεκάνης, των γλουτών και τους κοιλιακούς. Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα γόνατα λυγισμένα και ελαφρώς απομακρυσμένα μεταξύ τους. Τα πέλματα πρέπει να ακουμπούν στο έδαφος και τα χέρια να βρίσκονται στο πλάι. Εισπνεύστε, σφίγγοντας τους κοιλιακούς μυς και τους γλουτούς, και ανασηκώστε τη λεκάνη μέχρι να φτάσει η πλάτη σας σε ευθεία γραμμή. Προσέξτε να μη σχηματιστεί καμπύλη. Μείνετε σε αυτή τη θέση για τουλάχιστον 10΄΄. Εκπνεύστε καθώς ακουμπάτε στο πάτωμα και επαναλάβετε την άσκηση περίπου 10 φορές. Στην τελευταία επανάληψη, παραμείνετε με τη λεκάνη ψηλά και κάντε μικρές πιέσεις προς τα πάνω για 10". Επαναφέρετε αργά το σώμα σας στο πάτωμα. H άσκηση αυτή αυξάνει την αιμάτωση στην περιοχή της πυέλου, βοηθά στην ευλυγισία των μυών κατά τη διάρκεια του σεξ και διευκολύνει τον οργασμό.

 

Σημαντικό ρόλο στις γυναίκες είναι να έχουν καλά «ανοίγματα». Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να ακουμπούν στο στρώμα. Σπρώξτε τα πόδια σας μέχρι οι πατούσες σας να ακουμπήσουν τη λεκάνη σας. Στρέψτε τους αστραγάλους σας, έτσι ώστε οι πατούσες να εφάπτονται μεταξύ τους. Προσπαθήστε να ανοίξετε, χαμηλώνοντας τα γόνατά σας όσο μπορείτε. Βοηθήστε πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια σας το εσωτερικό του ποδιού. Όταν δεν μπορείτε να τα ανοίξετε άλλο, κρατηθείτε σε αυτή τη θέση για 60". Με ήπιες κινήσεις και με τη βοήθεια των χεριών, φέρτε τα πόδια σας στην αρχική τους θέση και χαλαρώστε. Γυμνάζοντας τους μύες της λεκάνης, αιματώνεται η περιοχή, βελτιώνεται η ευλυγισία σας και επιτυγχάνεται καλύτερη διείσδυση.

 

Θυμηθείτε: η σωστή αναπνοή δεν είναι απαραίτητη μόνο όταν γυμνάζεστε, σίγουρα θα σας φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ξαπλώστε, τοποθετώντας το ένα σας χέρι χαμηλά στην κοιλιά σας. Εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά, ώστε να νιώσετε τον αέρα να φτάνει χαμηλά στην πυελική περιοχή και την κοιλιά σας να φουσκώνει. Σκοπός είναι να μην αναπνέετε από το στέρνο. H άσκηση αυτή θα σας βοηθήσει να «ξυπνήσετε» τις αισθήσεις σας. Έτσι, κατά τη διάρκεια του οργασμού, δεν θα χρειαστεί να «κρατάτε» την αναπνοή σας, όπως συμβαίνει συνήθως, και θα μπορέσετε να απολαύσετε την εμπειρία και τον οργασμό στο αποκορύφωμα τους.