english version




Νέα

Δυσπαρευνία | Για ποιούς λόγους πονάω κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής;


Αναστάσιος Δ. Καλαντζής, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

 

Η Δυσπαρευνία ορίζεται ως: «η παθολογική κατάσταση κατά την οποία η συνουσία είναι επώδυνη ή δυσχερής για την γυναίκα, λόγω ψυχολογικών προβλημάτων (κατάθλιψη, άγχος απόδοσης) ή οργανικών αιτιών (αγγειακά, νευρογενή, ορμονικά, χρόνιες παθήσεις, χρήση φαρμακευτικών ουσιών, λοιμώξεις, λανθάνουσες κακοήθεις παθήσεις του κατώτερου ουρογεννητικού) ή λόγω ηλικίας». Κατά την διάρκεια δηλαδή της σεξουαλικής επαφής ή μετά, η γυναίκα παρουσιάζει συνεχόμενο ή επίμονο πόνο στα γεννητικά όργανα.

 

Σε πολλές περιπτώσεις, κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής του ζευγαριού παρατηρείται το φαινόμενο της πρόκλησης πόνου για την δημιουργία μεγαλύτερης απόλαυσης και ηδονής. Αυτή την εκούσια πρόκληση πόνου δεν θα πρέπει να την συγχέουμε με την δυσπαρευνία, η οποία είναι διαταραχή πόνου και μια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας του ατόμου.

 

Το πρόβλημα με την πάθηση αυτή είναι ότι η γυναίκα, βιώνοντας τον ακούσιο αυτό πόνο, χάνει κάθε διάθεση για σεξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα σταδιακά να δημιουργηθεί ξηρότητα στον κόλπο και να συσταλεί έτσι ώστε να κάνει ακόμα πιο επώδυνη την διείσδυση και την κίνηση του πέους στον κόλπο και ο πόνος να γίνει πιο έντονος. Ακόμα και στην ιδέα της σεξουαλικής επαφής, πολλές γυναίκες νοιώθουν φόβο πόνου που τις αποτρέπει έτσι από οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής και ευχαρίστησης.

 

Διαταραχή πόνου μπορεί να παρατηρηθεί και στους άντρες, αλλά σε μικρότερο ποσοστό και αυτό οφείλεται κυρίως σε οργανικά αίτια, όπως ορχίτιδα, κιρσοκήλη, τραυματισμούς του πέους, έρπη των γεννητικών οργάνων, μικροβιακές μολύνσεις κλπ.

 

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Η αντιμετώπιση της χρειάζεται να είναι άμεση και, στις περιπτώσεις που η διαταραχή πόνου οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, επιβάλλεται και η ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία του ατόμου. Χρειάζεται επίσης να τονίσουμε ότι σημαντικό ρόλο στην θεραπευτική διαδικασία έχει και ο σύντροφος. Το ζευγάρι, με την βοήθεια του θεράποντος ιατρού, μπορεί από κοινού να μάθει και να βρει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.