english version




Νέα

H Φίμωση και η Αντιμετώπιση της


Αναστάσιος Δ. Καλαντζής, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

 

Φίμωση είναι η κατάσταση στην οποία δεν είναι δυνατή η αποκάλυψη της βαλάνου του πέους, λόγω στένωσης της ακροποσθίας. Συνήθως η φίμωση θεωρείται συγγενής ανωμαλία στα αγόρια. Σε φυσιολογικές κατάσταση, η αποκάλυψη της βαλάνου πρέπει να είναι εφικτή κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή τρίτου έτους της ζωής του παιδιού. Στα παιδιά επίσης υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης είτε βαλανοποσθίτιδων, συνεπεία της αδυναμίας απομάκρυνσης του σμήγματος ή και ουρολοιμώξεων.

 

Στους ενήλικες η συχνότερη αιτία εμφάνισης της νόσου είναι η χρόνια φλεγμονή της βαλάνου και της πόσθης λόγω κακής τοπική υγιεινής και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Επίσης, άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν χρόνια βλανοποσθίτιδα με κατάληξη τη φίμωση.

 

Η νόσος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση, πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, πρόωρη εκσπερμάτιση, μικρής διάρκειας στύση, παραφίμωση (η αδύνατη επαναφορά της ακροποσθίας στην κανονική της θέση μετά της αποκάλυψη της βαλάνου). Λόγω των συμπτωμάτων πολλές φορές οι άντρες συγχέουν την φίμωση με τον βραχύ χαλινό.

 

Η φίμωση των ενηλίκων είναι μία σοβαρή κατάσταση διότι, πέραν των πολλών κινδύνων αναπτύξεως καρκινωμάτων στο πέος, μπορεί να συμβεί και η παραφίμωση κατά την οποία το στενεμένο δέρμα στη φάση της στύσης κατέρχεται προς την στεφανιαία αύλακα της βαλάνου και, λόγω του οιδήματος, είναι αδύνατη σχεδόν η ανάταξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την νέκρωση του πέους, αν η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία.

 

Η πιο συνήθης μέθοδος αποκατάστασης της φίμωσης είναι η περιτομή. Η περιτομή γίνεται από αρχαιοτάτων χρόνων γιατί ο άνθρωπος πάντα ήθελε να είναι σεξουαλικά ενεργός. Ο Ιπποκράτης περιγράφει με ακρίβεια την τεχνική της περιτομής στα αρχαία συγγράμματα του. Οι μουσουλμάνοι κάνουν την περιτομή στην βάπτιση του παιδιού, γύρω στην ηλικία των 7-8 ετών ενώ οι εβραίοι την κάνουν την ημέρα της επιστροφής του παιδιού από το μαιευτήριο.

 

Με αυτή την χειρουργική επέμβαση γίνεται αφαίρεση μέρους της ακροποσθίας με αποτέλεσμα την αποκάλυψη της βαλάνου, η οποία δεν αποκαλύπτεται πλήρως λόγω ουλώδους σύγκλεισης της ακροποσθίας. Κατά καιρούς έχουν περιγραφεί πολλοί τρόποι–πρακτικές περιτομής. Κατά τους συνήθεις τύπους, η ακροποσθία αποκόπτεται κυκλοτερώς 1cm μετά το τέλος της ουλώδους παθολογίας.

 

Μετά από επιμελή αιμόσταση γίνεται συρραφή του έσω πέταλου της ακροποσθίας με το έξω, χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά απορροφήσιμα ράμματα. Η επέμβασης δεν διαρκεί πάνω από 35 λεπτά και γίνεται με ελαφριά γενική νάρκωση ή τοπική αναισθησία ανάλογα με την ηλικία του ασθενή. Η πλήρης αποκατάσταση επέρχεται μετά από 7-10 ημέρες, όπου και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη σεξουαλική δραστηριότητα.

 

Επίσης, άλλος ένας τρόπος αποκατάστασης της φίμωσης είναι η πλαστική της ακροποσθίας, που επιτρέπει την άνετη αποκάλυψη της βαλάνου, αλλά παράλληλα διατηρεί την ακροποσθία, που προστατεύει την βάλανο.

 

Ανάμεσα στα ευεργετήματα της περιτομής που έχουν περιγραφεί σε χιλιάδες ιατρικές έρευνες και εργασίες είναι ο μικρότερος αριθμός ουρολοιμώξεων, ιδίως στα μικρά αγόρια, η εξάλειψη των τοπικών φλεγμονών-βαλανοποσθίτιδων, η μικρότερη συχνότητα ανάπτυξης καρκίνου του πέους αλλά και του τραχήλου της μήτρας της συντρόφου, η δυσκολία μετάδοσης του ιού του AIDS καθώς και οι καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις.