Νέα
Ονειρώξεις – "Wet dreams"
Αναστάσιος Δ. Καλαντζής, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος
Στο 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ το 2002 στο Ξενοδοχείο Divani-Caravel, ο Δρ. Θεόδωρος Ντόλατζας Ιατρός – καλλιτέχνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών παρουσίασε τα έργα του με θέμα "Τεστοστερόνη, πηγή δύναμης και δημιουργίας"
Μια από τις δημιουργίες του "Πονηρή σκέψη", Σύνθεση σε ακτινογραφία εγκεφάλου 30x40 εκ., αναφέρει "Τα πονηρά όνειρα, οι ονειρώξεις οφείλονται στο αυξημένο επίπεδο τεστοστερόνης".
Η μορφή της γυναίκας στο έργο του Ντολατζά, με παραπέμπει στο "Μύθο της Λίλιθ".
Τα περισσότερα αλλά και τα βασικότερα στοιχεία της καταγωγής του μυθολογικού συμβόλου της Λίλιθ βρίσκονται στο Ζοχάρ, τη Βίβλο της Λαμπρότητας, ένα παλιό εβραϊκό καβαλιστικό έργο που πρωτοεμφανίστηκε και πρωτοεκδόθηκε στην Ισπανία το δέκατο τρίτο αιώνα και αποδίδεται στον Γιοχάι (Yochai), ραβίνο του 2ου π.Χ. αιώνα. Ωστόσο, με τα αρχέγονα χαρακτηριστικά του, τα χαρακτηριστικά δηλαδή του θηλυκού όμορφου δαίμονα με τα μακριά μαύρα μαλλιά, ενυπάρχει, έστω και εν σπέρματι, στη σουμεριακή, βαβυλωνιακή, ασσυριακή, περσική, αραβική, τευτονική και φυσικά, εβραϊκή μυθολογία. Στη Σουμερία, γύρω στην Τρίτη χιλιετηρίδα Π.Χ., αναφέρεται ως Λιλ, πνεύμα του αγέρα αλλά και καταστροφικός άνεμος. Στους Σημίτες της Μεσοποταμίας κατονομάζεται σαφώς ως Λίλιθ. Αργότερα η ονομασία αυτή θα συνενωθεί με την εβραϊκή λέξη Layil (Λαγίλ), που σημαίνει νύχτα, και θ' αποκτήσει τα οριστικά πλέον χαρακτηριστικά της. Γίνεται ο συγκεκριμένος προαναφερθείς θηλυκός δαίμονας της νύχτας, ο οποίος υποδουλώνει άντρες και γυναίκες που κοιμούνται μόνοι τους, τους προκαλεί σεξουαλικά όνειρα, νυχτερινούς οργασμούς και βασανιστικές ονειρώξεις. Ωστόσο ο βασικός μύθος της Λίλιθ ξεκινά από τη Γένεση Α 27.
Η λέξη ονείρωξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη όνειρον.
Με τον όρο "ονείρωξη" αναφερόμαστε στην σεξουαλική διέγερση ενός ατόμου κατά την διάρκεια του ύπνου που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από ερωτικά όνειρα. Στην περίπτωση που το άτομο αυτό είναι άντρας παρατηρείται εκσπερμάτιση κατά την διάρκεια του ύπνου, αντίστοιχα στις γυναίκες παρατηρείται αύξηση των κολπικών εκκρίσεων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( WHO- Word Health Organization) σαφώς αναφέρει ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς του κάθε ανθρώπου: της γυναίκας, του άντρα, του παιδιού.
Σύμφωνα με τον Freud και το βιβλίο του «The Interpretation of Dreams» (H Ερμηνευτική των Ονείρων), η μετάφραση των ονείρων μας απαιτεί την άμεση αναζήτηση σεξουαλικών συμβόλων.
Κατά την έναρξη της εφηβείας θα πρέπει να προετοιμάσουμε και τα κορίτσια και τα αγόρια για το ζήτημα των ονειρώξεων, ώστε να μην τρομοκρατηθούν και θεωρήσουν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Μέσα από την επαφή του με το άλλο φύλο, το έφηβο παιδί θα αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για το σεξ.
Στους άνδρες οι ονειρώξεις είναι συνηθισμένες κατά την εφηβεία και από 20 έως 30 ετών, ενώ στις γυναίκες πιο συνηθισμένες είναι στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους (40+).
Ο διάσημος σεξολόγος Άλφρεντ Κίνσεϊ αναφέρει πως το 90% των αντρών έχουν αναφέρει πως έχουν νιώσει την ονείρωξη, ενώ αντίθετα μόνο το 40% των γυναικών το έχει αντιληφθεί.
Οι αιτίες του φαινομένου αυτού (νυκτερινού οργασμού) δεν έχουν διευκρινιστεί απολύτως.
Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτικά μας όνειρα, όσο περίεργα ή ανάρμοστα κι αν φαίνονται, είναι άκρως φυσιολογικά, όπως αναφέρουν οι ψυχίατροι. Μπορεί απλά να προκύπτουν σε στιγμές που βιώνουμε καταστάσεις άγχους, άσχετες με την ερωτική μας ζωή, και μέσω των ονείρων το μυαλό μας να εκτονώνεται.
Στην πλειοψηφία τους, άλλωστε, τα όνειρα αυτά είναι ευχάριστα, διεγερτικά, ικανοποιητικά και έχουν να μας διδάξουν πολλά για την σεξουαλική μας φύση.
αλίμονο στους σοφούς του όποιου κόσμου
που φοβούνται την ατελείωτη ηδονή
των εκατομμυρίων απολαύσεων ενός αντιφατικού κόσμου
-του κόσμου τους-
αλίμονο στον φιλόσοφο και στον ποιητή
που δεν έχει μάθει να γελάει.
ΒΛΑΣΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ