english version
Νέα

Κακώσεις έξω γεννητικών οργάνων


Αναστάσιος Δ. Καλαντζής, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

 

Συνήθως οι τραυματισμοί των έξω γεννητικών οργάνων γίνονται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, των αθλητικών δραστηριοτήτων (ποδήλατο, ποδόσφαιρο κ.α.), της σεξουαλικής δραστηριότητας, από τροχαία ή εργατικά ατυχήματα, νέες μόδες όπως το piercing κτλ.

 

Με μεγάλη προσοχή πρέπει να αντιμετωπίζουν ειδικά οι άντρες οποιονδήποτε τραυματισμό των γεννητικών οργάνων. Η ορθή και άμεση αντιμετώπιση του τραύματος είναι η μόνη που εγγυάται αποκατάσταση της βλάβης χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα στο μέλλον. Με οποιαδήποτε υποψία τραυματισμού του πέους ή των όρχεων, ο άντρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να απευθύνεται άμεσα στον ουρολόγο για εξέταση, έτσι ώστε να προληφθεί πιθανή μόνιμη βλάβη των γεννητικών οργάνων και να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας ή/και υπογονιμότητας.

 

Κάποια μέρα, ένας ασθενής μου ήρθε στο ιατρείο με τον γιό του ο οποίος ήταν στην εφηβεία. Το πρόβλημα ήταν ότι ο νεαρός ετοιμαζόταν να κάνει piercing (ο ελληνικός όρος είναι διάτρηση) στα γεννητικά του όργανα και ο πατέρας του ήθελε την γνώμη μου ως γιατρός. Ο νεαρός μου δίνει να διαβάσω ένα χαρτί τυπωμένο από κάποιο site στο internet που ήταν το "manual" του piercing.

 

«Εάν έχεις αποφασίσει να τοποθετήσεις πάνω σου κάποιο piercing, πρέπει να διαλέξεις ένα που να είναι κατασκευασμένο από υποαλλεργικά υλικά, όπως ο χρυσός, η πλατίνα, το τιτάνιο, το χειρουργικό ατσάλι ή το πλαστικό, υλικά που μπορούν να υποστούν αποστείρωση» κλπ. κλπ., ένα κατεβατό του τι πρέπει δηλαδή να κάνεις και τι πρέπει να αποφεύγεις.

 

Πουθενά όμως δεν ανέφερε τις τρομερές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η νέα μόδα.

 

Ο κίνδυνος μόλυνσης από μικρόβια μύκητες ή ιούς δεν υφίσταται κατά την διάρκεια που το πιστολάκι θα ανοίξει την τρύπα και θα μπει το κόσμημα, γιατί υποτίθεται ότι έχουμε επιλέξει να το κάνουμε σε κάποιον ειδικό, με τις σωστές προδιαγραφές και τους κανόνες υγιεινής.

 

Οι πραγματικοί κίνδυνοι αρχίζουν μετά. Μια μόλυνση και μια λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με φαρμακευτική αγωγή, το ίδιο και δερματικά προβλήματα ή αλλεργίες. Μολύνσεις όμως και ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος και της σεξουαλικής επαφής πολλές φορές δημιουργούν καταστάσεις μη αναστρέψιμες.

 

Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε βασικά για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (HIV, HPV, Ηπατίτιδα Β, Έρπη των γεννητικών οργάνων κτλ.) που στην πλειοψηφία τους δεν θεραπεύονται και τις περισσότερες φορές οι ασθενείς δεν έχουν καλή ποιότητα ζωής επηρεάζοντας και το άμεσο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον.

 

Εξ αιτίας αυτών των κινδύνων, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός ζητά από όσους καταφεύγουν σε αυτού του είδους τη διακόσμηση του σώματος να περιμένουν ένα χρόνο πριν γίνουν αιμοδότες.

 

Κακώσεις των γεννητικών οργάνων, όπως είπαμε, μπορεί να δημιουργηθούν και από διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Μια βόλτα με ποδήλατο στο βουνό ή κάνοντας ιππασία ή ενόργανη γυμναστική μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στην βάση του πέους και στους όρχεις για τους άντρες, ενώ στις γυναίκες μπορεί να έχουμε και ρήξη του παρθενικού υμένα. Αντίστοιχα, στο ποδόσφαιρό ή σε αθλήματα κάπως βίαια, μία λάθος κίνηση ή χτύπημα (π.χ. κλωτσιά) μπορεί να προκαλέσει μέχρι και συστροφή του όρχι.

 

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα σε 1.000 ενήλικες, αν και είναι κάπως άβολο να το ομολογήσει κανείς στον γιατρό, οι σεξουαλικοί τραυματισμοί είναι αρκετά συνηθισμένοι στα επείγοντα.

 

Όσοι εργάζονται στα επείγοντα βλέπουν τις πιο σοβαρές περιπτώσεις σεξουαλικού τραυματισμού.

 

Το κάταγμα του πέους είναι ένας από τις πιο σοβαρές κακώσεις και συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια έντονης ή βίαιης σεξουαλικής επαφής όταν το πέους είναι σε στύση. Όταν οι ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον τραυματισμό, αναφέρονται άμεσος και οξύς πόνος, αυτόματη απώλεια στύσης και αιμάτωμα στο πέος. Απαιτείται άμεση χειρουργική αποκατάσταση, αλλιώς μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη.

 

Άλλοι, σεξουαλικής φύσης, τραυματισμοί είναι οι θλάσεις, οι εκδορές και τα σκισίματα που προκαλούνται στο χαλινό ή στη βάλανο του πέους από βίαιη πάλι διείσδυση, από κοσμήματα (δαχτυλίδια, αλυσίδες κλπ.) ή άλλα σκληρά και αιχμηρά αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το πέος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και αρκετά συχνά από τρίχα του εφηβαίου της συντρόφου.

 

Μερικές φορές λόγω της μεγάλης αιμορραγίας ή του αιματώματος και των εκχυμώσεων η εικόνα μπορεί να είναι δραματική αλλά στην ουσία δεν είναι τίποτα σοβαρό και αντιμετωπίζεται άμεσα και ανώδυνα χωρίς να αφήσει κάποια μόνιμη βλάβη.

 

Οι γυναίκες νιώθουν πόνο μόνο μετά το σεξ, γιατί η διέγερση αυξάνει την αντοχή στον πόνο, όμως όταν οι αμυχές είναι μεγάλες και η αιμορραγία δεν σταματά από μόνη της, πρέπει να τύχη ιατρικής φροντίδας για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλοκή ή μόλυνση.

 

Ο ερεθισμός, οι αμυχές και οι τραυματισμοί από το «σκληρό» σεξ μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με τη χρήση λιπαντικού. Αν θέλετε βέβαια να επιδοθείτε σε έντονο και σκληρό σεξ, θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι και για τις επιπτώσεις που θα είναι και αυτές έντονες αλλά και επώδυνες…