english version




Νέα

Άνδρες & "Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία"


Αναστάσιος Δ. Καλαντζής, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

 

Λίγο οι αντικρουόμενες επιστημονικές έρευνες, λίγο η ευκολία μας, έχουμε τελικά καταλήξει να χρησιμοποιούμε αλόγιστα συσκευές που εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Η ελευθερία που μας προσφέρει η ασύρματη τεχνολογία είναι πολύ σημαντική, ενώ το γεγονός ότι αποφεύγουμε τα ενοχλητικά καλώδια την κάνει ακόμη πιο δημοφιλή. ¨Έχουμε όμως ποτέ αναλογιστεί της επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας όλη αυτή η ακτινοβολία στην οποία είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά;

 

- Πόσα τηλεφωνήματα κάνουμε καθημερινά από το κινητό μας; Σύμφωνα με τα διεθνή όρια ασφαλείας, η ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 με 6 μιλιβάτ/m2. Τη στιγμή που το τηλέφωνο καλεί και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας η μέτρηση έδειξε 1.827 μιλιβάτ και ενώ συνομιλούμε (χωρίς hands free) η απόσταση μηδενίζεται και το κινητό εφάπτεται στο κεφάλι μας. Όταν το κινητό φορτίζει, η μέτρηση κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη φορτίζουμε το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας. Σε κλειστούς, μικρούς χώρους, όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο ή τα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων, η ακτινοβολία αυξάνεται, καθώς το κινητό προσπαθεί πιο έντονα να «πιάσει» σήμα.

- Το απαραίτητο router που μας εξασφαλίζει το ασύρματο internet, τοποθετείται τις περισσότερες φορές στο γραφείο ή συχνά δίπλα στον καναπέ, όπου περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας, ή ακόμα χειρότερα στην κρεβατοκάμαρα. Υπολογίστε επίσης ότι το ποσό των 15,20 μιλιβατ που εκπέμπει περίπου, εκπέμπεται συνεχώς όσο το router παραμένει αναμμένο, ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιείτε το internet.

- Στα περισσότερα σπίτια η θέση του ασύρματου τηλεφώνου είναι στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι, στο τραπεζάκι του καναπέ ή στο γραφείο, σε σημεία δηλαδή στα οποία περνάμε πολλές ώρες της ημέρας και της νύχτας μας. Ακόμα και όταν δεν μιλάμε όμως με το ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, και αυτό είναι το ύπουλο σε αυτή την περίπτωση.

- Από τις πλέον δημοφιλείς οικιακές συσκευές στις σύγχρονες κουζίνες είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, που προσφέρει ευκολία και χρόνο. Όμως και αυτός αποτελεί μία ακόμη πηγή ακτινοβολίας. Η μέτρηση έδειξε 11.53 μιλιβάτ, τιμή δηλαδή διπλάσια από το όριοκ, σε μια απόσταση 20 με 30 εκατοστά. Εν ολίγοις, θα ήταν σώφρον εσείς, και κυρίως τα μικρά παιδιά, να στέκουν σε απόσταση από το φούρνο μικροκυμάτων όταν αυτός είναι σε λειτουργία.

- Αυξημένη σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια είναι και η ακτινοβολία που εκπέμπει και ο συμβατικός φούρνος όταν λειτουργεί, οπότε καλό θα ήταν να κάνουμε το ίδιο και σε αυτήν την περίπτωση.

- Πόσοι γονείς δεν χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, κυρίως το βράδυ, όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται την ενδοεπικοινωνία? Η μέτρηση δίπλα στην κεραία έδειξε 3,20 μιλιβάτ, κάτω του ορίου. Ωστόσο, τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

 

Η επιστημονική έρευνα για την επίδραση της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα και οι χρηματοδοτήσεις των ερευνών για τις επιδράσεις στην υγεία συχνά προέρχονται από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τις συσκευές. Ωστόσο, εκατοντάδες βιολόγοι, φυσικοί, κυτταρολόγοι και μηχανικοί ανά τον κόσμο συνδέουν την ακτινοβολία αυτή με πονοκεφάλους, κόπωση, αλλεργίες, καρκινογενέσεις, μέχρι και σπάσιμο του DNΑ.

 

Ο καθηγητής Λουκάς Χ. Μαργαρίτης, διευθυντής στον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει ότι σε ανθρώπους που δέχονται καθημερινά μη ιονίζουσα ακτινοβολία παρατηρούμε πονοκεφάλους, αϋπνίες, διαταραχή συγκέντρωσης, κόπωση, αλλαγή συμπεριφοράς, επιθετικότητα, ενεργοποίηση ανοσοποιητικού συστήματος, αλλεργίες, σπάσιμο του DNA, ολιγοσπερμία, διαταραχές στη μνήμη και τη μάθηση, διαταραχές οστεοποίησης (στα έμβρυα), αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης εγκεφαλικού όγκου. Και συνεχίζει λέγοντας ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ευαισθησία κάθε ατόμου, από το είδος της ακτινοβολίας, από τη διάρκεια της έκθεσης και από την ηλικία.

 

Ο Δρ. Θεόδωρος Ντόλατζας, Παιδοχειρουργός, Διευθυντής της Α' Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγ. Σοφία», εξηγεί πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Tα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην απορρόφηση της ακτινοβολίας γιατί:

- έχουν λεπτό κρανίο, οπότε η απορρόφηση είναι μεγαλύτερη.

- έχουν αυξημένη περιεκτικότητα ύδατος στους ιστούς, οπότε η ακτινοβολία μεταφέρεται ευκολότερα.

- η αθροιστική δράση της ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη.

- όσον αφορά την παιδική λευχαιμία, προς το παρόν υπάρχουν λίγες μελέτες που να ενοχοποιούν τις κεραίες των κινητών, ραδιόφωνων, ηλεκτροφόρων καλωδίων, ηλεκτρομαγνητικών κυψελών κ.α.

 

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Από τη μια πλευρά, πολλοί, όπως ο λέκτορας Φυσικής του Πανεπιστημίου του Surrey, Paddy Ryan, που υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που έχει περάσει από την εμφάνιση της ασύρματης τεχνολογίας είναι ήδη αρκετός για να βγουν συμπεράσματα και ότι εάν η ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων ήταν όντως βλαβερή, τα συμπτώματα θα είχαν ήδη φανεί. Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας κινητών τηλεφώνων του Kings College του Λονδίνου, James Rubin, ο οποίος ολοκλήρωσε μια μετα-ανάλυση 31 ερευνών, υποστηρίζει ότι σε καμία από αυτές δεν γίνεται λόγος για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ως αιτία για την εμφάνιση συμπτωμάτων.

 

Ωστόσο, υπάρχει και το «ρεύμα» εκείνο το οποίο υποστηρίζει ότι η ακτινοβολία από την ασύρματη τεχνολογία θα έπρεπε να μας προβληματίζει περισσότερο.

 

Δύο κορυφαίοι σουηδοί καθηγητές, ο Lennart Hardell, καθηγητής Oγκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Orebro της Σουηδίας, και ο Kjell Hansson Mild, καθηγητής στο Εθνικό Σουηδικό Ινστιτούτο «Working Life» και στο Πανεπιστήμιο του Orebro της Σουηδίας, διεξήγαγαν έρευνες που έδειξαν ότι η χρήση κινητών και ασύρματων τηλεφώνων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Vita, ο κ. Lennart Hardell ήταν κατηγορηματικός: "Η χρήση κινητού τηλεφώνου για περίοδο μεγαλύτερη των δέκα ετών αυξάνει τις πιθανότητες για την ανάπτυξη κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο και στο ακουστικό νεύρο".

 

Σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων, η ποιότητα του σπέρματος των ανδρών κινδυνεύει να χαλάσει από την υπερβολική και μακροχρόνια χρήση του κινητού τηλεφώνου.

 

Σε δείγματα που ελήφθησαν από άνδρες σε κλινική γονιμότητας στο Οχάιο, ήταν εμφανές ότι το σπέρμα τους «έχανε» σταθερά σε ποιότητα, ικανότητα και κινητικότητα όσο αυξανόταν η χρήση του κινητού τηλεφώνου. Ο Ασοκ Αγκαργουόλ, που παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας στη σύνοδο της Αμερικανικής Ένωσης Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Νέα Ορλεάνη, τόνισε ότι «παρατηρήθηκε σημαντική επιδείνωση όλων των βασικών χαρακτηριστικών μέτρησης της υγείας του σπέρματος, κι αυτό οπωσδήποτε αντανακλά στη μείωση της γονιμότητας, που παρατηρείται διεθνώς», χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις αλλά μόνο ενδείξεις ότι αυτό οφείλεται στην χρήση των κινητών.

 

Ποια είναι τελικά η πραγματικότητα;

Παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα και οι επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν τεκμηρίωσαν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ευθύνεται για την πρόκληση συγκεκριμένων ασθενειών, εντούτοις επιβάλλονται προφυλάξεις τις οποίες είναι σώφρον να ακολουθούμε και να μειώσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, την έκθεσή μας σε αυτήν.

 

Βιβλιογραφία

1. Θεόδωρος Ντόλατζας, Παιδοχειρουργός – «Τα παιδιά και η ακτινοβολία των κινητών», www.ygeiaonline.gr

2. Άντζη Σαλταμπάση, Κώστα Δελληγιάννη – «Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε από τις συσκευές μας και πως θα προστατευτούμε», 11/2009, www.erevno.terapad.com 3. Ζημάλης Ευάγγελος, Ιατρός Εργασίας – «Ακτινοβολία - Μονάδες Οπτικής Απεικόνισης (ΜΟΑ) / Visual Display Units (VDU)», www.iatronet.gr

4. Θύμιος Κοτρωνιάς – «Κινητά - Ασύρματα τηλέφωνα - Laptop. Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία τους;», 02/2008, www.vita.gr

5. «Άντρες: Το κινητό βλάπτει σοβαρά το σπέρμα», Λονδίνο, 25/10/2006, www.enet.gr

6. Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος – «Η επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στον άντρα», 26/05/2011, www.zougla.gr