english version




Τελευταία Νέα

Μύθοι και Πραγματικότητα Σχετικά με τη Σεξουαλική Πράξη κατά τη Διάρκεια της Περιόδου


Αναστάσιος Δ. Καλαντζής, Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

 

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άγχος στη σκέψη να έρθουν σε σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, κι αυτό γιατί είμαστε εσφαλμένα «ρυθμισμένοι» να πιστεύουμε ότι το αίμα της περιόδου είναι κάτι βρώμικο. Αυτές οι λανθασμένες απόψεις έχουν πολιτισμικές και/ή θρησκευτικές ρίζες. Υπάρχουν επίσης πολλές εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τις ιατρικές πλευρές της σεξουαλικής επαφής κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, όμως, είναι ότι, από ιατρικής απόψεως, η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου θεωρείται φυσιολογική. Το μόνο πράγμα που απαιτείται για να αποφεύγεται οποιαδήποτε παθολογία ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι πρακτικές ασφαλούς σεξ που απαιτούνται ως μέσο αντισύλληψης και προφύλαξης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και χρησιμοποιούνται στο σεξ όταν η γυναίκα δεν έχει περίοδο θα πρέπει να εφαρμόζονται και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Στο άρθρο αυτό θα συζητήσουμε και θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε κάποιους από τους μύθους που σχετίζονται με τη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου.

 

Μπορεί η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου να επιφέρει εγκυμοσύνη;

Κατ’ αρχάς, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι ελάχιστες. Όμως, εάν οπωσδήποτε επιθυμείτε να αποφύγετε μια εγκυμοσύνη, θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε μια αποτελεσματική αντισυλληπτική μέθοδο όταν έρχεστε σε επαφή, ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Παρότι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά την περίοδο είναι πολύ μικρές, εντούτοις δεν εκλείπουν εντελώς, κι αυτό γιατί το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει μέσα στο σώμα της γυναίκας για μερικές μέρες και, σε περίπτωση πρόωρης ωορρηξίας, μπορεί να προκληθεί εγκυμοσύνη.

 

Μπορεί η επαφή με το αίμα της περιόδου να προκαλέσει σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα; 

Ένας ακόμη μύθος είναι ότι η επαφή με το αίμα της περιόδου μπορεί να προκαλέσει μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Το αίμα της εμμήνου ρύσεως δεν είναι τίποτε άλλο από φυσιολογικό ανθρώπινο αίμα αναμεμιγμένο με ιστό από την επιφάνεια της μήτρας της γυναίκας. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε επαφή με αυτό δεν μπορεί να είναι επιβλαβής. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, εάν η σύντροφος σας πάσχει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, έχετε αυξημένες πιθανότητες μόλυνσης, ανεξάρτητα από την περίοδο, συνεπώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται προφυλακτικό όταν έρχεστε σε σεξουαλική επαφή, είτε κατά τη διάρκεια της περιόδου είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

 

Μπορεί η σεξουαλική επαφή να προκαλέσει μόλυνση από τον ιό HIV;

Άλλη μια σχετική παρανόηση αποτελεί η εντύπωση ότι το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σχετίζεται με μόλυνση από τον ιό HIV. Όπως και με όλα τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αυτό δεν είναι δυνατό, εκτός εάν η σύντροφος σας είναι οροθετική και επιδίδεστε σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Η μόνη διαφορά εδώ είναι ότι, όταν κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη με μια οροθετική γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου της, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό είναι αυξημένος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, εάν η προστασία σας από τον ιό HIV αποτελεί για εσάς ανησυχία, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή, ανεξάρτητα από την περίοδο της συντρόφου σας.

 

Μπορεί η επαφή με το αίμα της περιόδου να βλάψει το πέος;

Κάποιοι άντρες έχουν τη στρεβλή εντύπωση ότι η επαφή με το αίμα της περιόδου μπορεί να βλάψει το πέος. Αυτό είναι εντελώς εσφαλμένο, και τέτοιου είδους ανησυχίες πηγάζουν, όπως ήδη αναφέραμε, από κοινωνικές και/ή θρησκευτικές αντιλήψεις που μας κάνουν να θεωρούμε το αίμα της περιόδου ως ένα μιαρό υγρό. Αλλά στην επιστημονική του πραγματικότητα, το αίμα της περιόδου δεν είναι τίποτε άλλο από αίμα και ένα στρώμα ιστού που προετοιμάζει τη μήτρα κάθε μήνα για εγκυμοσύνη. Εάν η εγκυμοσύνη δεν επέλθει, ο ιστός αυτός αποβάλλεται παρασυρόμενος από το αίμα, καθώς δεν είναι πλέον απαραίτητος.

 

Ο στοματικός έρωτας ενδείκνυται, από άποψη υγιεινής, κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Κατ’ αρχάς, κάτι τέτοιο είναι πρωτίστως θέμα προσωπικών προτιμήσεων. Από την άλλη πλευρά, το στοματικό σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν προκαλεί κάποια βλάβη. Θα μπορούσατε, πάντως, να χρησιμοποιείτε κάποιο οδοντικό φράγμα (διατίθεται στην ελληνική αγορά, αν και η χρήση του δεν είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη) όταν επιδίδεστε σε στοματικό σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου της συντρόφου σας.

 

Μπορεί το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου να βλάψει τη μήτρα;

Ομοίως με τους άντρες, πολλές γυναίκες έχουν επίσης προβληματισμούς ή αισθάνονται φόβο αναφορικά με τη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, κυρίως επειδή πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς ή βλάβες στη μήτρα. Η συνήθης παρανόηση εδώ είναι ότι το στόμιο της μήτρας ανοίγει κατά τη διάρκεια της περιόδου και κατά συνέπεια το πέος μπορεί να εισχωρήσει και να βλάψει τη μήτρα. Κάτι τέτοιο όμως είναι εντελώς εσφαλμένο, καθώς το αίμα της περιόδου περνά μέσα από ένα πολύ μικρό άνοιγμα στο στόμιο της μήτρας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση το πέος να μπορέσει να διαπεράσει το άνοιγμα αυτό.

 

Μπορεί η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου να ανακόψει τη ροή του αίματος;

Άλλη μια γυναικεία ανησυχία είναι ότι το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να ανακόψει τη ροή του αίματος. Είναι αλήθεια ότι κάποιες γυναίκες όντως παρατηρούν ότι η περίοδος τους σταματά μία ή δύο μέρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το αίμα έχει αναχαιτισθεί πίσω στη μήτρα και δεν μπορεί πλέον να ρεύσει και να αποβληθεί. Η ιατρική εξήγηση του φαινομένου αυτού είναι ότι η σεξουαλική επαφή προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα υγρά και ο ιστός της εμμήνου ρύσεως να αποβάλλονται γρηγορότερα, και έτσι η αιμορραγία να σταματά γρηγορότερα από το σύνηθες.

 

Μπορεί το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου να προκαλέσει κολπικό ερεθισμό ή να αυξήσει τον πόνο της περιόδου;

Το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν μπορεί να προκαλέσει κολπικό ερεθισμό, καθώς η περιοχή έχει μεγαλύτερη λίπανση απ’ ότι συνήθως, ακριβώς εξαιτίας της ύπαρξης του αίματος. Επίσης, όχι μόνο δεν προκαλεί αύξηση του πόνου της περιόδου, αντιθέτως έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποιες γυναίκες ο πόνος αυτός μειώνεται με τη σεξουαλική επαφή, ιδίως όταν συμβαίνει τις πρώτες μέρες της περιόδου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργασμός προκαλεί την έκκριση χημικών ουσιών στο σώμα, οι οποίες έχουν αναλγητικές ιδιότητες.

 

Τα ταμπόν θα πρέπει να αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής;

Είναι πάντα σκόπιμο τα ταμπόν να αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής κατά την περίοδο. Εάν δεν γίνει αυτό, υπάρχει πιθανότητα το ταμπόν να σπρωχθεί βαθιά μέσα στον κόλπο και, εάν παραμείνει εκεί για πολλή ώρα, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.

 

Μήπως το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι διαστροφή;

Άλλη μια εσφαλμένη αντίληψη, που πηγάζει από κοινωνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά κατάλοιπα και αντιλήψεις. Η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλά ζευγάρια επιδίδονται έρχονται σε επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου της γυναίκας. Από ιατρικής απόψεως, το σεξ κατά την περίοδο είναι απολύτως φυσιολογικό. Μπορείτε λοιπόν να απαλλαγείτε από τέτοιου είδους συναισθήματα, άγχη ή τύψεις.

 

Γεγονός παραμένει, πάντως, ότι ακόμη και στον 21ο αιώνα συνεχίζουμε να κατακλυζόμαστε και να καταπιεζόμαστε από προκαταλήψεις και ταμπού που σχετίζονται με το σεξ. Οι μακρινοί πρόγονοι μας, αντίθετα, φαίνεται ότι ήταν πολύ πιο απελευθερωμένοι όσο αφορά τέτοια θέματα. Για παράδειγμα, λέγεται ότι κατά τη Βυζαντινή περίοδο, οι άντρες προτιμούσαν να έρχονται σε σεξουαλική επαφή με τις συντρόφους τους όταν αυτές είχαν περίοδο, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία αλλά και λίπανση που συμβαίνει στην περιοχή τις μέρες αυτές έκανε το σεξ πιο απολαυστικό και αύξανε την ερωτική ηδονή και ικανοποίηση. Δεν νομίζετε, λοιπόν, ότι είναι ώρα και εμείς να απελευθερωθούμε από εκείνες τις εσφαλμένες ιδέες που μας γεμίζουν με ενοχές, αναποφασιστικότητα και περιττούς περιορισμούς; Σκεφτείτε το.