english version
Αντιμετώπιση και χειρουργική αποκατάσταση παθήσεων 3ης ηλικίας

 • Ουρηθροτομία – Τοποθέτηση Ουρηθρικού Stent
  Η Ουρηθροτομία είναι ενδοσκοπική τεχνική και θεωρείται μία ελάχιστα επεμβατική πράξη για την αντιμετώπιση των στενωμάτων της πρόσθιας και οπίσθιας ουρήθρας. Η επέμβαση διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται με τοπική αναισθησία ή ελαφρά μέθη και με τον κατάλληλο ενδοσκοπικό εξοπλισμό. Κατά την επέμβαση αυτή με την βοήθεια του οπτικού ουρηθροτόμου διαμετρήματος ολίγων χιλιοστών έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε το εύρος της ουρήθρας, να προσεγγίσουμε το στένωμα  και με κατάλληλους χειρισμούς γίνεται η διάνοιξη του στενώματος με αποτέλεσμα να επανέλθει στην φυσιολογική διάμετρο. Σε μερικές περιπτώσεις ο Χειρουργός για να διατηρήσει τη φυσιολογική διάμετρο τοποθετεί για μερικές εβδομάδες ένα ΟΥΡΗΘΡΙΚΟ STENT.  Ο ασθενής μετά την ουρηθροτομία (στο αρχικό κείμενο έλεγε ουρηθροσκόπηση) μπορεί να εμφανίσει ήπια ενόχληση  κατά τη διάρκεια της ούρησης καθώς και συχνοουρία. Οι ενοχλήσεις αυτές δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. video

   

  Υδροκήλη - Χειρουργική Αποκατάσταση
  Υδροκήλη είναι η συλλογή υγρού μέσα στην κοιλότητα που σχηματίζουν τα δύο πέταλα ενός χιτώνα που περιβάλει τον όρχι και λέγεται ιδίως ελυτροειδής. Η συλλογή του υγρού είναι προοδευτική και ανώδυνη. Στην επέμβαση αυτή γίνεται μια μικρή τομή στο όσχεο και διανοίγεται η κοιλότητα του ελυτροειδούς χιτώνα του όρχι, αφαιρείται το υγρό και στη συνέχεια ο ελυτροειδής χιτώνας αναστρέφεται και καθηλώνεται, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η ήδη υπάρχουσα κοιλότητα με αποτέλεσμα να μην υποτροπιάσει. Συνήθως, κατά τη διάρκεια της επέμβασης αποστέλλεται  δείγμα του ελυτροειδούς χιτώνα για βιοψία καθώς και υγρό για κυτταρολογική εξέταση. Η επέμβαση γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας, ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη. Πιθανές ενοχλήσεις στην περιοχή του όσχεου δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. video


  Οσχεοκήλη (Βουβωνοκήλη) - Χειρουργική – Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση
  Παρουσιάζεται στους άνδρες και δημιουργείται στο έσω βουβωνικό στόμιο, το σημείο από το οποίο κατεβαίνει ο όρχις και φτάνει στην τελική του θέση στο όσχεο. Η επέμβαση αυτή είναι δυνατό να γίνει με τρεις ή τέσσερις 3-4 cm ανοιχτές τομές στην περιοχή του έξω βουβωνικού στομίου. Κατά την λαπαροσκοπική προσέγγιση ο χειρουργός, με την βοήθεια ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων, προσεγγίζει το χένον βουβωνικό στόμιο,  αναγνωρίζει τον κηλικό σάκο που έχει επολισθήσει και, μετά από επιμελή παρασκευή του, επαναφέρει αυτόν και το περιεχόμενό του εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας. Το χάσμα που παραμένει στο βουβωνικό κανάλι  επικαλύπτεται με ειδικό πλέγμα.
  Η επέμβαση γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη. Πιθανές ενοχλήσεις στην περιοχή του όσχεου δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα.


  Νόσος Fournier (Κεραυνοβόλος γάγγραινα του οσχέου) – Χειρουργική Αντιμετώπιση
  Είναι οξεία φλεγμονή και εμφανίζεται στα έξω γεννητικά όργανα του άντρα. Η χειρουργική αντιμετώπιση επιβάλλεται να είναι άμεση και συνίσταται στην χειρουργική όλου του παθολογικού – φλεγμαίνοντως ιστού του όσχεου. Κατά τη χειρουργική επέμβαση οι όρχεις και ο σπερματικός τόνος παραμένουν ανέπαφοι λόγω του ότι η παθολογία αφορά μόνο το δέρμα του όσχεου και επικαλύπτονται με βαζελινούχα επιθέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πλαστική – επανορθωτική αποκατάσταση του όσχεου διενεργείται αρκετό διάστημα αργότερα (εβδομάδες) αφού πρώτα αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά η κύρια αιτία της φλεγμονής. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Η απαιτούμενη νοσηλεία είναι άγνωστη και εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης και την μετεγχειρητική πορεία του ασθενή, ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι αυξημένη.


  Περιτομή-Φίμωση–Παραφίμωση - Αποκατάσταση
  Περιτομή είναι η αφαίρεση μέρους της ακροποσθίας με αποτέλεσμα την  αποκάλυψη της βαλάνου η οποία δεν αποκαλύπτεται πλήρως λόγω ουλώδους σύγκλυσης της ακροποσθίας. Κατά καιρούς έχουν περιγραφεί πολλοί τρόποι – πρακτικές περιτομής. Κατά τους συνήθεις τύπους η ακροποσθία αποκόπτεται κυκλοτερώς 1 cm μετά το τέλος της ουλώδους παθολογίας. Μετά από επιμελή αιμόσταση γίνεται συρραφή του έσω πέταλου της ακροποσθίας με το έξω χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά απορροφήσιμα ράμματα. Η επέμβασης δεν διαρκεί πάνω από 35 λεπτά και γίνεται με ελαφριά γενική νάρκωση ή τοπική αναισθησία ανάλογα με την ηλικία του ασθενή. Η πλήρης αποκατάσταση επέρχεται μετά από 7-10 ημέρες όπου και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη σεξουαλική δραστηριότητα. video


  Βαλανοποσθικές Συμφύσεις - Φίμωση
  Οι Βαλανοποσθικές συμφύσεις έχουν σαν αποτέλεσμα την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου σε παιδιά και εφήβους. Η λύση των συμφύσεων είναι απλή και μπορεί να γίνει στο κατάλληλα εξοπλισμένο ουρολογικό ιατρείο. Η μικροεπέμβαση  δεν διαρκεί πάνω από 15 λεπτά και γίνεται με ελαφριά τοπική αναισθησία (gel xylocaine – cream emla) ανάλογα με την ηλικία του ασθενή.  Πιθανές ενοχλήσεις στην περιοχή δεν διαρκούν πάνω από 2-4 ώρες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα.

   

  Πεϊκές Προθέσεις
  Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που δημιουργεί προβλήματα στην σεξουαλική ζωή και αυτοπεποίθηση του άντρα είναι  η στυτική δυσλειτουργία και το μέγεθος του πέους , επηρεάζοντας πολλές φορές το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον και δημιουργώντας σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές. Εκτός από το γεγονός ότι το «πρόβλημα» μπορεί να παρουσιαστεί εκ γενετής, οι ορμονικές διαταραχές, κάμψεις του πέους, η νόσος Peyronie, η ολική αφαίρεση του προστάτη σε περιπτώσεις καρκίνου και η χορήγηση διαφόρων φαρμακευτικών ουσιών είναι κάποια από τα αίτια που προκαλούν μείωση της στυτικής ικανότητας.
  Σε άτομα με στυτική δυσλειτουργία, τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε καμία φαρμακευτική αγωγή ή θέλουν ένα γρήγορο και μόνιμο αποτέλεσμα, η εμφύτευση Πεϊκής Πρόθεσης αποτελεί τη λύση του προβλήματος. Υπάρχουν αρκετοί τύποι προθέσεων ανάμεσα στους οποίους ο ενδιαφερόμενος, μετά από συζήτηση με τον Χειρουργό Ουρολόγο, θα αποφασίσει ποιον θα χρησιμοποιήσει. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με ραχιαία αναισθησία ή επισκληρίδιο.
  Διενεργώντας δύο τομές λίγων εκατοστών (περίπου 2cm) στο όσχεο κοντά στη βάση του πέους, μη ορατές και αντιληπτές από τη σύντροφο,  τοποθετείται η πρόθεση δύο υδραυλικά διογκούμενων ελαστικών κυλίνδρων οι οποίοι συνδέονται με μία μικρή δεξαμενή υγρού και ένα μηχανισμό αντλίας που έχει τοποθετηθεί στο όσχεο. Εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση στο μηχανισμό αντλίας, οι κύλινδροι γεμίζουν με υγρό και έτσι επέρχεται η διόγκωση του πέους – στύση. Μετά το τέλος της σεξουαλικής επαφής, εφαρμόζοντας και πάλι ελαφρά πίεση, απομακρύνεται το υγρό από τους ελαστικούς κυλίνδρους όπου αποθηκεύεται στην δεξαμενή υγρού επιτυγχάνοντας έτσι την χάλαση του πέους. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι πολύ μικρή. Οι απώτερες επιπλοκές είτε στον ασθενή είτε στον μηχανισμό πρόθεσης  είναι στατιστικά ελάχιστες. Παρά το γεγονός ότι η πρόθεση είναι συνθετική, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο και δεν γίνεται αντιληπτό ούτε όταν το πέος είναι σε στύση ή σε χάλαση. Μετά από ένα μήνα από την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επανέλθει έχοντας μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή. video


  Επιμήκυνση Πέους - Αυξητικές Επεμβάσεις του Πέους
  Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που δημιουργεί προβλήματα στην σεξουαλική ζωή και αυτοπεποίθηση του άντρα είναι το μέγεθος του πέους του, επηρεάζοντας πολλές φορές το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον και δημιουργώντας σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές, μέχρι και ανικανότητα.
  Η μικροφαλλία μπορεί να παρουσιαστεί εκ γενετής λόγω ορμονικών διαταραχών ή  μετά από τραυματικές κακώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, η άποψη που έχουν οι άντρες  για το «ανεπαρκές, μικρού μεγέθους πέος τους» δεν είναι σύμφωνη με την ιατρική εκτίμηση. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει ποιο πρέπει να είναι το κανονικό μέγεθος του πέους. Μεγάλη προσοχή τόσο από τον χειρουργό όσο και από τον ασθενή χρειάζεται η επισήμανση της ειδοποιούς διαφοράς μεταξύ του  ψυχογενούς – ψυχοσωματικού αίτιου με το αληθές ιατρικά θεωρούμενο .
  Με την επέμβαση αυτή ουσιαστικά γίνεται ορατό το εσωτερικό μέρος, η βάση του οργάνου. Οι τομές δεν γίνονται στο πέος αλλά στο εφηβαίο χωρίς να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στα αγγεία και τα νεύρα του πέους. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με ραχιαία αναισθησία ή επισκληρίδιο. Δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη της αύξησης του πέους προεγχειρητικά, συνήθως κυμαίνεται στα  2-4 cm, και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη.
  Με την επέμβαση αυτή δεν επιτυγχάνουμε διόρθωση και καλό αποτέλεσμα στο αισθητικό μόνο μέρος, αλλά βασικός σκοπός είναι να δώσουμε λύση στο λειτουργικό μέρος του προβλήματος. Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ειδικό Ουρολόγο-Ανδρολόγο έτσι ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση  και να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα.


  Πάχυνση Πέους - Αυξητικές Επεμβάσεις του Πέους
  Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που δημιουργεί προβλήματα στην σεξουαλική ζωή και αυτοπεποίθηση του άντρα είναι το μέγεθος του πέους του, επηρεάζοντας πολλές φορές το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον και δημιουργώντας σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές, μέχρι και ανικανότητα.
  Η μικροφαλλία μπορεί να παρουσιαστεί εκ γενετής λόγω ορμονικών διαταραχών ή  μετά από τραυματικές κακώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις η άποψη που έχουν οι άντρες  για το «ανεπαρκές, μικρού μεγέθους πέος τους» δεν είναι σύμφωνη με την ιατρική εκτίμηση. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει ποιο πρέπει να είναι το κανονικό μέγεθος του πέους. Μεγάλη προσοχή τόσο από τον χειρουργό όσο και από τον ασθενή χρειάζεται η επισήμανση της ειδοποιούς διαφοράς μεταξύ του  ψυχογενούς – ψυχοσωματικού αίτιου με το αληθές ιατρικά θεωρούμενο .
  Με την επέμβαση αυτή αυξάνουμε την διαμέτρου του πέους, εγχέοντας υλικό ανάμεσα στην περιτονία του Bucks και του δαρτού χιτώνος, επιτυγχάνοντας αύξηση της τάξης του 30%-40%. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με ραχιαία αναισθησία ή επισκληρίδιο. Η μονιμότητα του αποτελέσματος εξαρτάται από το υλικό έγχυσης που θα χρησιμοποιηθεί. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη.
  Με την επέμβαση αυτή δεν επιτυγχάνουμε διόρθωση και καλό αποτέλεσμα στο αισθητικό μόνο μέρος, αλλά βασικός σκοπός είναι να δώσουμε λύση στο λειτουργικό μέρος του προβλήματος. Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ειδικό Ουρολόγο-Ανδρολόγο έτσι ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση  και να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα.


  Νόσος Peyronie - Πλαστική Σηραγγωδών Σωμάτων
  Βασικό ανατομικό στοιχείο στην δομή του πέους αποτελούν τα σηραγγώδη σώματα. Νοσήματα όπως η νόσος Peyronie, με άγνωστα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αίτια,  προκαλούν παραμόρφωση και κάμψη του πέους και σκλήρυνση πολλές φορές των σηραγγωδών σωμάτων. Οι κάμψεις του πέους είναι συγγενείς ή επίκτητες,  και μπορεί να δημιουργηθούν και από τραυματισμό. Πολλές φορές οι βλάβες των σηραγγωδών σωμάτων είναι τέτοιες που η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Η αντιμετώπιση τέτοιων παθήσεων είναι ανάλογη με το μέγεθος και το είδος του προβλήματος.
  Με την επέμβαση αυτή ουσιαστικά o χειρουργός αποκαλύπτει τα σηραγγώδη σώματα όπου αναγνωρίζει και παρασκευάζει τη βλάβη (ουλώδη πλάκα). Ανάλογα με τη θέση, το μέγεθος της βλάβης και την κάμψη του πέους θα αποφασίσει για την περαιτέρω χειρουργική προσέγγισή του:

  • -NESBIT I – II.
  • -Αφαίρεση της βλάβης και αντικατάστασή της με εύκαμπτο αυτόλογο ή ετερόλογο μόσχευμα.
  • -Τοποθέτηση Πεϊκών Προθέσεων

   Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με ραχιαία αναισθησία ή επισκληρίδιο. Απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας ενώ η νοσηρότητα της επέμβασης είναι ελάχιστη.
  Με την επέμβαση αυτή  δεν επιτυγχάνουμε διόρθωση και καλό αποτέλεσμα στο αισθητικό μόνο μέρος, αλλά βασικός σκοπός είναι να δώσουμε λύση στο λειτουργικό μέρος του προβλήματος. Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον ειδικό Ουρολόγο-Ανδρολόγο έτσι ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση  και να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα.

  Πριαπισμός – Αποκατάσταση
  Αφορά στην ακούσια, επώδυνη και παρατεταμένη στύση, που συνεχίζεται και μετά την εκσπερμάτιση χωρίς να υπάρχει σεξουαλικό ερέθισμα. Το αίτιο είναι η αδυναμία κένωσης των σηραγγωδών σωμάτων του πέους από το αίμα  που έχει συσσωρευτεί μέσα σε αυτά ούτως ώστε να επιτευχθεί η στύση. Η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι άμεση (εντός 6 ωρών), εάν δεν αποδώσει η φαρμακευτική αγωγή. Η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται άμεσα στο ουρολογικό ιατρείο, με την παροχέτευση του αίματος μέσω 2 Trocars (βελόνες μεσαίου διαμετρήματος ) που τοποθετούνται στην βάση του πέους για γρήγορη παροχέτευση και ανακούφιση του ασθενούς . Η επέμβαση δεν διαρκεί πάνω από 20 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία. Η πλήρης αποκατάσταση επέρχεται μετά από 2-4 ημέρες, όπου και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη σεξουαλική δραστηριότητα.

  Προστάτη Βιοψία  Κατευθυνόμενη με Διορθικό Υπερηχοτομογράφο T.R.U.S. - BIOPSY
  Η Κατευθυνόμενη Βιοψία Προστάτη με Διορθικό Υπερηχοτομογράφο (T.R.U.S. – BIOPSY) είναι μια διαγνωστική εξέταση με την οποία μπορούμε να διαγνώσουμε έγκυρα και αξιόπιστα τον καρκίνο του προστάτη. Με τη βοήθεια μιας λεπτής κεφαλής υπερήχων μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε μια πιο αξιόπιστη και ολοκληρωμένη εικόνα του προστατικού αδένα και με την καθοδήγηση αυτού λαμβάνονται μικρά δείγματα ιστών με τη χρήση μίας ειδικής βελόνας βιοψίας. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία ή μέθη. Η εξέταση είναι ασφαλής και οι ενοχλήσεις που μπορεί να νοιώσει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της εξέτασης αλλά και μετά είναι ελάχιστες και αντιμετωπίζονται με κοινά παυσίπονα. video


  Διουρηθρική αφαίρεση Προστάτη (TURP)
  Για την επέμβαση αυτή χρησιμοποιείται ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται «ρεζεκτοσκόπιο», έχει μήκος 30 cm και διάμετρο 1,5cm, περιέχει ένα σύστημα φακών με ειδικό σύστημα ψυχρού φωτισμού, κάνουλες για τον έλεγχο της ροής των υγρών και μια ηλεκτρική αγκύλη η οποία κόβει ή καυτηριάζει τους ιστούς κάνοντας αιμόσταση. Δια μέσου της ουρήθρας προσεγγίζουμε τον προστάτη. Με το ρεζεκτοσκόπιο εκτέμνουμε τον προστατικό ιστό σε μικρά κομμάτια και με το υγρό που χορηγείται παρασύρονται στην κύστη από την οποία αφαιρούνται.  Η επέμβαση γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία, δεν διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 2 ημέρες. video


  Διουρηθρική Φωτοεξάχνωση Προστάτη – Green Light Laser
  Την συγκεκριμένη μέθοδο την χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και αυτό γιατί γίνεται εξάχνωση του αφαιρούμενου μέρους του προστάτη και δεν έχουμε δείγμα για βιοψία. Η επέμβαση γίνεται δια μέσου της ουρήθρας με ένα αντίστοιχο εργαλείο του ρεζεκτοσκόπιου απ’ όπου εισάγουμε μια εύκαμπτη οπτική ίνα, το Green Light PV, που εξαχνώνει (λιώνει) το συγκεκριμένο μέρος του προστάτη που θέλουμε να αφαιρέσουμε. Μέσω του εργαλείου που χρησιμοποιείται αναρροφώνται τα υπολείμματα του προστάτη και ταυτόχρονα καυτηριάζονται οι ιστοί κάνοντας αιμόσταση. Η επέμβαση γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία, δεν διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση ένα 24ωρο. video

  Στένωση κυστικού αυχένα (Νόσος Marion)
  Η πάθηση αυτή συναντάται σπάνια και οφείλεται στην ανάπτυξη ινώδους ιστού στον αυχένα της ουροδόχου κύστης και εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια. Η χειρουργική αποκατάσταση της νόσου είναι ανάλογη με την  μέθοδο που χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η επέμβαση γίνεται δια μέσου της ουρήθρας με ένα ειδικό  εργαλείο απ’ όπου εισάγουμε μια εύκαμπτη οπτική ίνα Laser (Green Light PV) που εξαχνώνει (λιώνει) τον συγκεκριμένο ινώδη ιστό  που θέλουμε να αφαιρέσουμε. Μέσω του εργαλείου που χρησιμοποιείται αναρροφώνται τα υπολείμματα του ιστού και ταυτόχρονα καυτηριάζονται οι ιστοί κάνοντας αιμόσταση. Η επέμβαση γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία, δεν διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση ένα 24ωρο. video

 •